Het is hier Goes wonen

Een serie verhalen van Goese inwoners.

dennis

Dennis vindt het hier goed wonen!

Dennis Plessius is 44 jaar en geboren in Ridderkerk. Hij werkt als docent (Groen Onderwijs) op het Edudelta College.

“Sinds 1976 woon ik in Goes, al 39 jaar dus! Mijn vader ging werken bij Drukkerij Oosterbaan aan de Westwal. Zo kwam ons gezin in Goes terecht. Ik woon inmiddels 21 jaar samen met Erik, een echte Goesenaar. In 1995 verhuisden wij naar ’s Heer Arendskerke waar het ook heel prettig wonen is. Goes is een stad die niet te groot, maar ook zeker niet te klein is, met een gezellige binnenstad, terrasjes, leuke winkelstraten, de haven en mooie groene vesten met een grote diversiteit aan bomen. Met mijn studenten ben ik hier dus regelmatig te vinden voor een excursie of speurtocht. En dit allemaal op steenworp afstand van elkaar. Als je een rondje door Goes doet, zie je altijd wel een bekende om even gezellig bij te kletsen. Het kleinschalige en de gezelligheid van het stadscentrum zou ik dus zeker missen als ik ooit vertrek.’
Wat moet iedereen weten van Goes?
Goes heeft een schitterend oud stadscentrum met vele monumentale gebouwen en een prachtige haven midden in het centrum… echt de moeite waard dus!

janca

Janca vindt het hier goed wonen!

Janca Beun is geboren in Rotterdam, maar al vrij snel met haar ouders naar Goes gekomen. Toen Janca ging samenwonen is zij in Goes gebleven. Zij werkt als trainer, coach en projectleider voor het GGD West-Brabant. Na het overlijden van haar man Pascal in 2010 woont ze samen met haar kinderen Mees en Pien nog steeds in hun oude huis.

“Goes is voor mij thuis. Gezellig, vriendelijk, alles bij de hand, veilig en groen. Het is een stad die zicht steeds ontwikkelt. De grootheid van Goes ligt in de kleinschaligheid van de stad. Als ik Goes ooit zou verlaten zal ik de compleetheid van de stad missen; je hebt  hier alles en je kunt bijna alles lopend doen. Goes moet je echt beleven en ervaren. Ik rij soms met mijn kinderen naar de bovenste verdieping van de parkeergarage. Vanuit daar zien we alles. Goes is dan net Madurodam.”

jesse

Jesse vindt het hier goed wonen!

Jesse Bolsius is een watermens. De mede-initiatiefnemer van de Steve Jobs school in Goes is hier geboren, maar verliet Goes op zijn vijfde. Na 30 jaar keerde hij terug om een gezin te stichten én “om in het leukste huisje van Goes te wonen”. Inmiddels heeft hij twee kinderen van 6 en 8.

“Goes heeft alles! Ik pak de fiets en als ik naar links ga ben ik binnen vijf minuten in de binnenstad. Als ik rechts ga ben ik zo op het strand.  En als ik wil ben ik binnen een uur in Rotterdam. Mocht ik ooit Goes verlaten dan zou ik het saamhorigheidsgevoel missen dat je in de Randstad niet tegenkomt.”

dame

Lenie vindt het hier goed wonen!

Lenie Rijnders woont met man en drie dochters sinds 2008 in Goes. Daarvóór woonde het gezin in Heinkenszand. “Daar was het prima wonen met opgroeiende kinderen. Onze dochters hadden echter een leeftijd bereikt, dat we steeds vaker naar Goes moesten. Orthodontist, dansles, met de trein weg  en natuurlijk uitgaan! Mijn man is vaak op reis en dan is het praktisch om in Goes te wonen met het station op loopafstand en natuurlijk ook met studerende kinderen.

Het centrum van Goes is dan de ideale locatie. Binnen enkele minuten zit in je de polder, te voet of met de fiets. Het centrum in kan ook in een paar minuten. Heerlijk een terrasje pakken. Goes heeft nog een groot aantal zelfstandige winkels en is nog niet "overbevolkt" door winkelketens. Wij gaan in het najaar op vakantie omdat het in de zomer is alsof we thuis op vakantie zijn met al die boten voor de deur. Ik voel me heel erg veilig als ik ‘s avonds alleen ergens naar toe moet. Mocht ik Goes ooit verlaten dan zou ik de haven en het centrum het meeste missen en de mooie historische panden. Als je in de stad bent moet je echt even naar boven kijken naar de mooie gevels.”

Michael vindt het hier goes wonen!

Michael Schoonen (43), teamleider, woont in de Goese wijk Nieuw West, in een co-ouderschap met zijn twee dochters Lara en Babette en zijn zoon Sem. Het gezin heeft een hond “die enigszins luistert naar de naam Trix”.

Michael: “Als teamleider mag ik mensen coachen en begeleiden. Het geeft voldoening als je mensen ziet groeien in hun werk, maar ook persoonlijk. Op dit moment ben ik mij aan het inlezen om de stap te maken richting het basisonderwijs. Privé geniet ik vooral van mijn kinderen en ben ik het liefst buiten. Ik hou van muziek, koken, lezen en heb een passie voor creatieve dingen, zoals architectuur en houtbewerken.”

Cafetaria “Het Hapje”

“Ik ben geboren in Vlissingen. Rond mijn 11e jaar besloten mijn ouders, Martinus en Debora, naar Goes te verhuizen, om daar aan een nieuw horeca-avontuur te beginnen: Cafetaria “Het Hapje” in Goes-Zuid. Mensen kwamen van ver voor hun zelfgemaakte producten. Ons woonhuis stond in de Blaaubeenstraat in Goes-Oost, vlakbij Volkswagen/Audi-dealer Van Strien. Graag keek ik daar naar de auto’s. Ik kwam op basisschool Bellefleur terecht en ging vervolgens naar het Goese Lyceum. Inmiddels woon ik 32 jaar in Goes, op dit moment in een hoekhuis in Nieuw West. Een fijn en ruim huis, dat aanvoelt als vrijstaand.” 

Alles makkelijk bereikbaar

Waarom hij van Goes houdt? Michael: “Goes is gemoedelijk, sfeervol, compact, maar toch heel compleet. Kijk naar hoe Goes is opgebouwd: slim, rondom de markt. Alles is heel makkelijk bereikbaar, zeker op de fiets. Goes is een stad, maar voelt als een dorp. Er wordt veel aandacht besteed aan sfeer. Het masterplan pakt mooi uit, zoals de recente aanpassingen aan de Vlasmarkt. Verder leent Goes zich prima om een eind te gaan fietsen. Langs het kanaal richting het Goese Sas, bijvoorbeeld. Heerlijk!”

Bijzondere plekken

“Er zijn veel bijzondere plekken in Goes, maar voor mij is dat vooral mijn huis. Alle andere bijzondere plekken hebben wel iets te maken met mijn kinderen. Vanuit mijn huis wandelen we graag richting de markt om boodschappen te halen en dan sluiten we af met iets drinken en eten in de stad. Voorheen was dat bij De Koperen Tuin en nu bij Taart en Tafel. Ik zit ook graag aan de haven, op het terras bij Hector of bij Katoen. De Veste rondom het centrum is prachtig met zijn bomen en kleuren. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Nu mijn kinderen ouder worden, krijgen sommige plekken een andere speciale betekenis. De laatste bijzondere plek was toch wel De Veste, met alle foodtrucks.”

Fietsgemeente 

“Misschien ligt het aan de marketing van Goes, maar het lijkt alsof Goes op alle punten goed scoort. Qua evenementen, horeca, sfeer en diversiteit aan winkels. Het zal ook met de centrale plek in Zeeland te maken hebben. Vooral de energie die gestoken wordt in Goes als fietsgemeente, vind ik lovenswaardig.” 
Wat hij nog mist in Goes? Michael: “Helaas is er wel wat leegstand in de binnenstad en het kan nóg veiliger voor fietsers. Maar ik zie ook dat de gemeente zich inzet om die dingen aan te pakken. Er gebeurt op dit moment heel wat op het gebied van infrastructuur, iets wat ik met veel interesse volg.”

goes wonen 1

John vindt het hier goes wonen!

John Groosman (45), mede-eigenaar van Shanti Productions in Antwerpen, woont samen met zijn vrouw Tammy en zijn dochters Tara en Jada sinds 2012 in Kloetinge.

John: “Ik kom zelf uit Sluis, Zeeuws Vlaanderen, en ben in 2002 verhuisd naar Antwerpen. Daar ben ik met twee vrienden het bedrijf Shanti Productions / Dope On Cotton begonnen, een winkel met vrijetijdskleding. Hier verkopen we onder andere ons eigen merk AW Antwerp en we hebben de printstore, waar we kleding personaliseren voor bedrijven en particulieren. Mijn vrouw (geboren en getogen in Goes) en ik woonden in Antwerpen, maar wilden onze kinderen bewust niet laten opgroeien in zo’n grote stad. We kozen voor Goes omdat het vertrouwd is en vanwege de centrale ligging. Het is ongeveer 40 minuutjes rijden van Antwerpen; bijna even ver als van Sluis, waar mijn ouders wonen.” 

Thank Goes It’s Friday

Het duurde voor John dan ook niet lang om te wennen in Goes: “Goes voelt na zes jaar inmiddels echt als een thuis. Het is een stadje met veel groen, bijvoorbeeld het stadspark De Veste en de Hollandsche Hoeve. Goes bruist en er is het hele jaar door genoeg te beleven, voor jong en oud. We gaan graag met een groep vrienden en familie naar de feestjes van Thank Goes It’s Friday. Een leuk concept, waar veel vraag naar is. Verder zijn er leuke cafeetjes en restaurants, zoals Hector en Katoen. Van mij mag dit nog wel wat meer, want dat mis ik een beetje vanuit Antwerpen.”

Festival “De Veste”

Bijzondere plekken voor John zijn de buurt waar hij woont en stadspark De Veste: “De Riethoek is een vrij nieuwe, jonge en rustige buurt. Fijn thuiskomen, als ik terugkom vanuit het hectische Antwerpen! De Veste is voor mij een bijzondere plek, omdat we hier, als Pop Up-team Goes, het jaarlijkse Festival “De Veste” organiseren. Volgend jaar alweer voor de vierde keer. Leuk om te zien hoe het park dan verandert in een gezellig en muzikaal festivalterrein. Tijdens het event probeer ik altijd even met mijn dochtertjes te kanoën, lekker onder de Stenen Brug door. Dat vinden de meiden altijd spannend en daarna weer snel achter de bar aan het werk.”

Voor elkaar

Waarin Goes volgens John verschilt van andere gemeenten? “Ik denk in de centrale ligging. Overal dichtbij en goed bereikbaar, ook op de fiets. Het Goese Sas, bijvoorbeeld, is leuk om naar toe te fietsen met de kids. Ook valt me op dat mensen in Goes je snel accepteren als niet-Goesenaar én dat mensen hier duidelijk voor elkaar klaar staan. Een goed voorbeeld is Manda van de Koperen Tuin. Toen het tijdens Festival "De Veste" slecht weer was, bood ze spontaan haar winkel aan en toverde ze de boekhandel om in een pop-up restaurant voor de Kromme Watergang!”

Goes Wonen 2

Laura vindt het hier goes wonen!

Laura den Ouden (21) heeft plannen voor een eigen horecabedrijf aan de Opril Grote Markt. Ze woont samen met haar vriend Pieter Heslenfeld (26).

Laura is een tijdje weggeweest uit Goes, maar is sinds vijf jaar weer terug: “Tot mijn negende jaar heb ik in Goes gewoond met mijn ouders en broertje. In 2006 zijn we naar Frankrijk geëmigreerd. Toen ik 16 was, wilde ik graag in Nederland studeren en zijn we weer terug verhuisd naar Goes. Dit bleef toch wel onze ‘thuisstad’ . De grootste tijd van mijn jeugd heb ik dus in Goes doorgebracht en daar heb ik veel mooie herinneringen aan. Het is een kleine, knusse stad, waar altijd wat te beleven valt.” 

Passie voor koken

“In Frankrijk woonden we best afgelegen en kon je niet makkelijk met vrienden afspreken of even de stad in. Toen ben ik als hobby taarten gaan bakken. Terug in Nederland heb ik een jaar journalistiek gestudeerd en een jaar toerisme. Vorig jaar ben ik begonnen bij Taart en Tafel en vanaf dat moment wist ik dat koken mijn passie is. Toen het pand aan de Opril Grote Markt te koop kwam, met een winkelruimte op de begane grond, hadden mijn vriend en ik gelijk het idee om daar iets te beginnen in de horeca. We willen er een gezonde lunchbar beginnen. Maar voorlopig zijn we nog volop bezig met verbouwen!”

Gezellige buurtbarbecues

Een bijzondere plek voor Laura is de stadshaven van Goes: “Hier staat mijn ouderlijk huis, waar ik gewoond heb tot ik uit huis ging. De zonnige dagen vóór het huis, met uitzicht op de bootjes, zullen mij altijd bijblijven, net als de gezellige jaarlijkse buurtbarbecues. Een ander bijzonder plekje voor mij is nu de Opril Grote Markt. Daar staat het eerste huisje waar ik sinds kort samenwoon met mijn vriend en waar we hopen een gelukkige tijd tegemoet te gaan.” 

Bruisende stad

Voor Laura is Goes is een bruisende stad waar altijd wat te doen is: “Er worden talloze activiteiten georganiseerd voor jong en oud. En de monumentale binnenstad maakt de sfeer helemaal af.”

Goes wonen 3

Ruth vindt het hier goes wonen!

Ruth van Prooyen (46) woont samen met zijn gezin in de wijk Goese Polder, vlakbij de televisietoren. Als klein kind riep hij al, dat hij ooit in Goes zou gaan wonen!

Inmiddels woont Ruth alweer ruim twintig jaar in Goes: “Vóór die tijd woonde ik in Stavenisse, op het eiland Tholen. Tijdens mijn dienstplicht bij de Marechaussee heb ik in Den Haag gewoond, waar ik een vaste baan kreeg aangeboden. Maar Zeeland bleef me trekken. Vervolgens ben ik bij een sportcentrum in Burgh Haamstede gaan werken. Toen reed ik elke dag op en neer vanuit Stavenisse. Om dichter bij dit werk te gaan wonen, heb ik voor Goes gekozen. Goes ligt heel centraal in Zeeland. Zuid-Holland, West-Brabant en Vlaanderen zijn ook makkelijk bereikbaar, net als de kust.”

Passie voor fietsen

“In 1999 kreeg ik de kans om in Goes zelf te gaan werken, bij De Goese Golf, en in 2012 kreeg ik een baan aangeboden bij Fiets en Fitness XXL by Jeremiasse in Goes. Als verkoper werk ik daar nog steeds, een baan die perfect past bij mijn sport, passie en hobby: fietsen. In de Goese Polder woon ik samen met mijn vrouw Leandra en dochter Chelsea (15). Onze zoon Sydney (17) met het Syndroom van Down woont sinds een jaar onder begeleiding in Heinkenszand, maar we zien hem op termijn toch erg graag terug naar Goes komen.”

Veel groen

Ruth over Goes: “Goes is een stad, maar heeft toch deels het karakter van een dorp. Er is een uitgebreid aantal voorzieningen, diensten en faciliteiten, die allemaal makkelijk bereikbaar zijn. Goes heeft een gezellige binnenstad met ruime uitgaansmogelijkheden, een leuk en compleet winkelcentrum en er worden behoorlijk wat evenementen georganiseerd. Dat maakt Goes toch het bruisende ‘hart van Zeeland’. Daarnaast is het een stad met veel groen, met name in de Goese Polder. Dit maakt het leuk wandelen en op de fiets ben je zo de stad uit om een toertje te gaan doen. Wil je naar zee, dan is het strand of het Goese Sas ook niet ver van huis.”

Gemoedelijk en gezellig

De favoriete plek van Ruth is toch wel de binnenstad: “Omdat ik niet ver van het centrum woon, ga ik in het weekend of op een vrije dag graag ‘even naar de stad’. Om te winkelen, een terrasje te pakken of om zomaar even door de stad en langs de kade te fietsen of te wandelen. Zeker toen onze kinderen nog klein waren, deden we dat vaak. Er heerst altijd een gemoedelijke en gezellige sfeer.”

Gemeente luistert naar inwoners 

Waarin Goes volgens Ruth anders is dan andere gemeenten? “Goes organiseert naar mijn mening veel voor inwoners en bedrijven, van evenementen tot bijeenkomsten. De gemeente doet ook veel voor de jeugd en voor de ouderen en luistert naar haar inwoners. Door dit alles en door promotie wordt Goes goed op de kaart van Nederland gezet.”

Goes wonen 4

Ellen vindt het hier goes wonen!

Ellen Krijger (32), Food & Beverage manager bij Van der Valk Hotel Goes, woont sinds 2008 in het Goese, samen met haar partner. “Nu dus alweer bijna tien jaar!”

Ellen vertelt: “Door de liefde ben ik in Goes terecht gekomen. Ik ontmoette mijn huidige partner op de Grote Markt en was op slag verliefd: zowel op hem als op Goes! Doordat ik hier nu een aantal jaren woon en werk, heb ik Goes beter leren kennen en alle gemakken ontdekt. Zoals de vele leuke, kleine en exclusieve boetiekjes, de heerlijke restaurantjes en terrasjes en de rustigere plekjes om heerlijk te ontspannen. En niet te vergeten: mijn huidige werkgever Van der Valk Hotel Goes.”

Alles op z’n tijd

Een bijzondere plek in Goes heeft Ellen niet, maar dat betekent niet dat ze zich in Goes niet thuis voelt: “Voor mij is het gewoon ‘alles op z’n tijd’ en dat is mogelijk in Goes. Goes is dichtbij water, maar ook ben je snel bij de ‘grotere’ steden. Goes is voor mij knus, liefelijk en super gastvrij! Voor mij voelt het iedere keer weer als thuiskomen.” 

Trots

Ellen vindt dat Goes zich onderscheidt door alle activiteiten die er in de gemeente plaatsvinden: “Alle doelgroepen en alle leeftijden worden daarbij betrokken. Van onze gasten bij Van der Valk Hotel Goes hoor ik vaak positieve reacties over Goes. En dan ben ik ook als ‘import’ trots!”

Goes wonen 5

Bo vindt het hier goes wonen!

Bo de Regt (19), gediplomeerd juridisch medewerker en op dit moment student Bedrijfskunde aan de Avans Hogeschool in Breda, heeft altijd in Goes gewoond. En daar woont ze nog steeds, samen met haar ouders en jongere broertje Rik.

Bo vertelt: “Goes is een hele fijne stad om te wonen. Alles is lekker op afstand (winkels, supermarkten, etc.) en ik voel mij in Goes erg thuis. Goes is niet te groot en niet te klein. Er zijn genoeg voorzieningen, maar rust is er zeker ook te vinden.” 

Goese Lyceum

Een bijzondere plek voor Bo is het Goese Lyceum, zowel het oude gebouw aan de Van Dusseldorpstraat als de nieuwe locatie aan de Oranjeweg. “Vier jaar lang heb ik een leuke tijd gehad op deze school en hieraan heb ik dan ook veel mooie herinneringen.”

Jongerenraad

“Sinds vorig jaar ben ik lid van de jongerenraad van de gemeente Goes. Dat is een groep met diverse jongeren die zichzelf graag inzetten voor anderen. Zo organiseren we bijvoorbeeld bijeenkomsten en activiteiten voor jongeren binnen de gemeente. Ook worden we vaak om advies gevraagd, over zaken die op jongeren betrekking hebben. Dit initiatief van de gemeente - dat jongeren in staat stelt zichzelf in te zetten voor anderen of dat te leren - vind ik erg goed.”

Goes wonen 6