Zoals zoveel Zeeuwse jongeren koos ook Elton Amat er als tiener voor om de provincie te verlaten om te gaan studeren. Dat deed hij in Delft, waar hij ook zijn huidige echtgenote leerde kennen. Ze hadden het naar hun zin in de Randstad, kochten samen in Pijnacker hun eerste huis, maar door de coronapandemie veranderde er veel. Ze besloten te verhuizen naar Zeeland en binnenkort betrekken ze hun nieuwe huis in Goes.

Bij de naam Elton Amat zal bij veel Goesenaren meteen een belletje gaan rinkelen. Is dat niet de DJ die altijd in discotheek El Toro achter de draaitafels stond? “Daar kunnen veel mensen me van kennen, ja”, lacht Elton. “Op de middelbare school ben ik begonnen met draaien, op klassenfeesten. Dat vond ik zo leuk dat ik steeds meer ging draaien. Op een gegeven moment draaide ik ook veel buiten Zeeland en in het buitenland.”

Hij groeide op in Goes en verhuisde later met zijn ouders naar Wilhelminadorp, waar ze nog steeds wonen. Samen met zijn vrouw en twee dochters woont Elton nu tijdelijk bij zijn ouders, omdat hun nieuwe huis nog wordt gebouwd. “Nadat ik de middelbare school had afgemaakt, ben ik op mijn zeventiende naar Delft gegaan om te studeren”, kijkt Elton terug. “Ik ging op kamers en leerde later mijn vrouw kennen. Zij komt uit Noord-Holland. In Den Haag zijn we voor het eerst gaan samenwonen, later kochten we in Pijnacker ons eerste huis.”

Tijdens corona veranderde hun gevoel. Elton: “We hadden het wel naar ons zin in de Randstad, want er was altijd veel te doen. Ik werkte in Utrecht, mijn vrouw in Den Haag. Door corona viel al het leuke weg, zoals naar festivals gaan of naar een restaurant. Als je dan in een relatief klein huisje zit, met een tuintje van 50 vierkante meter, dan mis je al snel de ruimte zoals ik die vanuit Zeeland kende. We hadden inmiddels twee dochters maar geen familie in de buurt wonen.”

Gemeenschappelijke vrienden

Willen we hier wel blijven wonen, stelden Elton en zijn vrouw elkaar de vraag. “Mijn vrouw bleek op dat moment makkelijk thuis te kunnen werken, waardoor we hebben besloten naar Zeeland te verhuizen. De keuze viel al snel op Goes. Daar woont veel familie en we hadden er ook al gemeenschappelijke vrienden. We vonden een nieuwbouwhuis in de wijk Aria-Goes, begin april krijgen we de sleutel. Tot we erin kunnen wonen we bij mijn ouders in Wilhelminadorp. Onze oudste dochter zit op de basisschool, de jongste gaat deze zomer.”

Zijn vrouw geniet enorm van de ruimte. “Dat vindt ze heel erg fijn”, zegt Elton. “Het strand is in de buurt en we zijn nu nog een beetje toerist in eigen stad. We zijn nog van alles aan het ontdekken. Ik vind het mooi dat er in Goes van alles wordt georganiseerd en we hebben veel vrienden en familie dichtbij ons. Dat was toch anders. Ik kom graag bij Katoen, vind het geweldig om langs het water te wandelen en afgelopen zomer heb ik ook Lima Beach ontdekt. Daar was ik nog nooit geweest. Met onze dochters gaan we graag naar de Hollandsche Hoeve bij de Vierlinden. Goes Kinderstad is top en dat was Roze Zaterdag ook.”

Elton Amat is nu 38. Als DJ draaide hij in onder meer Zweden, Duitsland, België, Italië, Griekenland, Kroatië, Turkije en Spanje. Op zijn dertigste besloot hij dat het mooi was geweest. “Ik heb het eerst gecombineerd met mijn studie. Dan zat ik vaak op vrijdag met mijn DJ-tas naast me in een collegezaal, reed daarna naar het vliegveld en stond ’s nachts of de volgende dag in een ander land te draaien. Toen ik een baan kreeg heb ik het nog even volgehouden. Maar op een gegeven moment was het mooi geweest.”

Koningsdag en Roze Zaterdag

Zijn Zeeuwse roots hebben er echter voor gezorgd dat hij zijn werk als DJ onlangs weer heeft opgepakt. “Ik organiseerde een reünie van mijn eindexamenklas op het Goes Lyceum. Daar vroegen een paar oud-klasgenoten of ik nog steeds draaide. Nadat ik had verteld dat ik was gestopt, kwam de vraag of ik af en toe weer zou willen doen. Ik heb daarna op Koningsdag gedraaid en ook op Roze Zaterdag. En vrijdag 15 maart mag ik draaien bij Thank Goes It’s Friday. Echt heel leuk! Het is nu vooral een lekkere hobby.”

Het is iets waar hij naar uitkijkt, zoals hij ook zin heeft om hun nieuwe huis in Aria-Goes te betrekken. “Het is echt een leuke wijk, die zo is gebouwd dat het iets weg heeft van een dorp. Als je door de straten loopt, krijg je het gevoel dat het er al lang staat. Verschillende geveltjes, huizen in de stijl van een boerenschuur; het is echt leuk. We wonen straks aan de rand, bij een park. Ik werk in Den Haag en reis een paar keer per week heen en weer met de trein. Iedere keer als ik weer terug in Goes ben weet ik dat wij de juiste keuze hebben gemaakt.”

Elton