Historie

De historie van Goes gaat vele eeuwen terug. Met in het stadshart onder meer de monumentale Grote- of Maria Magdalenakerk, de Manhuistuin, stadspark De Veste en Slot Oostende. Even verderop vind je de schilderachtige stadshaven, met monumentale kaden en kleurrijke, 16-eeuwse pak- en woonhuizen. Voor wie meer wil weten over het verleden van Goes en de streek, is een bezoek aan Historisch Museum De Bevelanden een aanrader. Ook kun je een stadswandeling maken door de historische binnenstad; op eigen gelegenheid of onder begeleiding van een stadsgids van 't Gilde De Bevelanden.  

Verder vindt u op de website van het Gemeentearchief veel informatie over de historie van Goes, met onder meer wandel- en fietsroutes.

slot oostende Goes

Slot Oostende

Slot Oostende is een bijzonder onderdeel van de Goese geschiedenis. Het kasteel stamt in zijn eerste vorm uit de twaalfde eeuw en in de loop der eeuwen waren er steeds weer periodes van hernieuwde belangstelling voor het slot en zijn illustere bewoners en bezoekers. De 19e eeuw was zo’n periode waarin de oude verhalen zijn opgepoetst. Met name Jacoba van Beieren en haar belevenissen in Goes en Slot Oostende mochten zich in een grote belangstelling verheugen. Nu hebben we opnieuw een opleving en wat voor één!

museum

Historisch museum de Bevelanden

Het Historisch Museum De Bevelanden is gevestigd in een voormalig klooster. Lange tijd heeft dit klooster gefungeerd als weeshuis. Naast permanente tentoonstellingen, waaronder de indrukwekkende Schuttersstukken (ook wel de "Goese Nachtwacht" genoemd)specialiseert het museum zich in textiel. Door het jaar heen zijn er verschillende wisselexposities te zien in het museum.