Natuur

Goes is een groene stad, omgeven door een weidse, groenblauwe omgeving. De gemeente grenst aan Nationaal Park Oosterschelde en aan het Veerse Meer, beide uitgestrekte natuurgebieden met uniek en gevarieerd natuurschoon. Maar ook in de stad zelf is er veel groen te vinden, bijvoorbeeld in de stadsparken De Veste, De Mirakel en De Hollandsche Hoeve.

middelplaten Veerse Meer

Nationaal Park Oosterschelde en het Veerse Meer staan (inter)nationaal bekend om hun bijzondere flora en fauna: boven én onder water. De onderwaterwereld in de Oosterschelde trekt dan ook sportduikers van heinde en ver, bijvoorbeeld naar de duikstek Goese Sas, en in het Veerse Meer vind je onder meer de Middelplaten; eilanden waar de natuur ongestoord zijn gang kan gaan. Ten noorden van Goes ligt het uitgestrekte 'natte' Schengegebied en naar het zuiden het Waardevol Cultuurlandschap Zak van Zuid-Beveland, met de beroemde bloemdijken en oude poelgronden.

vesten

Heerlijke stadsparken

Maar om je onder te dompelen in het groen, hoef je de stad niet uit! De stad Goes kent verschillende mooie stadsparken, zoals landschapspark De Veste met zijn bijzondere bomen, het nog jonge stadspark De Mirakel en het veelzijdige stads- en recreatiepark De Hollandsche Hoeve. Even buiten Goes, maar nog steeds dichtbij, strekt het Poelbos zich uit, met bos, amfibiepoelen en groene speelweiden. Al het groen - van oost naar west en noord naar zuid - is doordacht met elkaar verbonden, door bomenrijen en groenstroken die zich dwars door de wijken en dorpen slingeren.  

fietsen rondom Goes

Fiets- en wandelpaden

De natuur en het cultuurlandschap in de wijde omgeving van Goes leent zich als geen ander om te gaan verkennen op de fiets of te voet. Goed toegankelijke fiets- en wandelpaden voeren je over bloemdijken, door boomgaarden, idyllische dorpjes of langs de oevers van de Oosterschelde en het Veerse Meer. Binnendijks en buitendijks, en langs natuurstranden als Katseveer, de Schelphoek en “De Piet”.
De fietsroutes maken deel uit van het Fietsnetwerk Zeeland (FIKS) en zijn zó opgezet, dat je zelf de lengte van je route kunt bepalen. Ook de paden van het wandelnetwerk voeren je langs verrassende plekken en zijn langer of korter te maken met een ‘knooppuntensysteem’.   

Bijzondere route langs de leukste (winkel & eet) adresjes van Goes
Wandelroute langs alle kunstwerken in openbare ruimtes en parken
Fietsroute langs alle kunstwerken in openbare ruimtes en parken
Historische Belgische vluchtelingenroute
Mural Goes route langs alle mural schilderingen in Goes
Fietsroutes Zeeland van C&A
Fietsknooppuntensysteem route Zeeland