Helen Grootjans (46), ergotherapeut bij SVRZ, is sinds ruim een jaar weer terug in de stad waar ooit haar wieg stond. Samen met haar partner Ruben vormt ze een samengesteld gezin, met twee meiden van 13 en 15 en drie jongens van 6, 8 en 10 jaar.

Helen vertelt: “Mijn vader was schilderleraar en in de jaren zeventig gaf hij les op de ambachtsschool in Goes. Mijn zus Lianne en ik zijn dan ook hier in Goes geboren. Mijn zus in de Buys Ballotstraat en ik in de Beukenstraat. Op mijn vierde kreeg mijn vader een baan aangeboden op een school in Middelburg en omdat je toen nog niet heen en weer reisde (dat kon wel, maar dat deed je gewoon niet), verhuisden we met het hele gezin naar Middelburg. Uiteindelijk kochten mijn ouders een vrijstaand huis in Kleverskerke, waar ik vanaf mijn twaalfde heb gewoond tot ik het huis uitging .”

Het Witte Huys
“Voor mijn studie Ergotherapie vertrok ik naar Amsterdam en sindsdien heb ik op verschillende plekken gewoond, waaronder in Breukelen, Amsterdam, Haarlem, Zierikzee, Goes, ’s-Gravenpolder en Oud-Sabbinge. Een jaar geleden konden Ruben en ik ons huis aan de Kloetingseweg kopen, een heerlijk ruim en karakteristiek huis uit 1910. Al vanaf de eerste dag dat we er wonen, hebben we het omgedoopt tot ‘Het Witte Huys’ en voor vrienden en familie is het inmiddels een begrip: “We komen even een bakkie doen in het Witte Huys!” Tijdens de verbouwing kwamen we allerlei dingen van vroeger tegen, zoals een ansichtkaart uit 1953, luciferdoosjes uit 1910 en isolatiemateriaal vervaardigd van riet en klei. Echt bijzonder om te wonen in een huis met zoveel geschiedenis! Blij zijn we ook met de nieuwe kruiswissel in het spoor. Passerende treinen veroorzaken nu veel minder trillingen.”

Alles in de buurt
“Fijn aan Goes vind ik de vriendelijke mentaliteit. Mensen hier zijn sympathiek, tolerant én gastvrij. Geregeld staat de koffie klaar als ik een consult aan huis heb voor mijn werk. Een Goesenaar heeft altijd iets te vertellen en geeft je altijd het gevoel welkom te zijn! Bovendien hebben we hier alles wat we als gezin nodig hebben, dicht in de buurt. We zitten hier op loopafstand van de binnenstad, wat de puberdames geen enkel probleem vinden! Ook de scholen zijn vanuit hier goed bereikbaar. Verder houden Ruben en ik allebei van mountainbiken en ook daarvoor hoef je niet ver weg. In De Zak van Zuid Beveland ligt een prachtige mountainbikeroute van ruim 40 kilometer, over boomdijken, langs de Zwaakse Weel en langs fruitboomgaarden. Alles zó dichtbij, en toch het gevoel lekker weg te zijn. Voor de jongens is een rondje Poelbos op de mountainbike al een feestje!”

Bijzondere geschiedenis
“Een tijdje terug kreeg ik via mijn werk een historische rondleiding door Goes aangeboden. Nooit geweten dat in Goes zoveel van de geschiedenis bewaard is gebleven. En mooi dat dat in ere wordt gehouden! De gids vertelde bijvoorbeeld waarom veel panden in de binnenstad een vijfde vlakke zijde hebben. Dat werd vroeger gedaan om ruimte te maken voor paard en wagen, die anders de bochten niet goed konden maken. Opmerkelijk ook dat Goes eeuwen terug al bekend stond om de vriendelijke mentaliteit. Wie bijvoorbeeld voor de rechtbank moest komen voor iets als landloperij, wist dat hij beter naar Goes kon om berecht te worden. Dit omdat daar de vonnissen veel milder waren. Het sociale en vriendelijke karakter van de Bevelander heeft misschien daar al voor een deel zijn oorsprong gevonden!”

“Al met al biedt Goes alles wat wij als samengesteld gezin zo leuk vinden aan een stad. Goes leeft, bruist, ontwikkelt. Goes heeft alles binnen handbereik. Het is goes wonen in Goes!”

Wonen