exposities

Op en rondom Roze Zaterdag zijn er interessante exposities te bezichtigen 

expo

Pride Photo exhibition

In de Zusterstraat is deze expositie gratis te bewonderen. De beelden bieden een blik op levens en werelden die voor sommigen wellicht vertrouwd zijn, en voor anderen nieuw, misschien verrassend of zelfs een beetje ongemakkelijk. Met deze foto’s willen wij bezoekers stimuleren om op een laagdrempelige en respectvolle manier na te denken over seksuele en gender diversiteit. Uiteindelijk hopen we een dialoog op gang te brengen over vooroordelen, en de vaak benarde mensenrechtensituatie waar de LHBTQIA+ gemeenschap wereldwijd mee te maken heeft. De expositie is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland

Data: donderdag 9 juni t/m donderdag 29 juni 
Locatie: Zusterstraat - Goes
meer info 

expo

Iconic*Stories

Omschrijving: Iconic*Stories is een netwerkcollectief van kunstenaars dat zich inzet voor queer-emancipatie, middels performances en een multidisciplinaire installatie. Initiator Marc van Loon (choreograaf producent) creëerde in samenwerking met ontwerper Peter Musschenga een interactieve kunstinstallatie (paviljoen). In de driehoekige en kleurrijke installatie (van 3 bij 3 meter) worden korte portretten - Iconic*Stories – van liefdesverhalen uit de LGBTQI+ gemeenschap getoond, aangevuld met dansvideo’s en geanimeerde illustraties. Ook is er voor bezoekers de mogelijkheid om op kaarten een boodschap achter te laten. In de installatie zullen ook Zeeuwse verhalen worden getoond. Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Europe Direct Zeeland.

Data: Maandag 12 juni t/m woensdag 12 augustus 
Locatie: ZB Bibliotheek van Zeeland Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg

expo

 

tentoonstelling ‘Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland'

Vanaf woensdag 14 juni is de expositie ‘Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland’ te zien bij in het Bevrijdingsmuseum Zeeland. De tentoonstelling, gecureerd door historicus Alex Bakker en IHLIA LGBTI Heritage, vertelt het verhaal van de lange weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning van transgender personen. Zeventig jaar geschiedenis komt samen in een visueel rijke expositie met levensgrote portretfoto’s, filminterviews en unieke objecten. Persoonlijke verhalen tonen de moed die mensen hebben (gehad), dwars tegen maatschappelijke beelden en verwachtingen in, en de manieren waarop zij hun vrijheid hebben bevochten om zichzelf te zijn.

Data: woensdag 14 juni t/m  donderdag 31 augustus 
Locatie: Bevrijdingsmuseum Zeeland Coudorp 41 in Nieuwdorp (enkele minuten rijden vanaf Goes)
meer info

 

Op woensdag 17 mei is er de WORKSHOP TRANSGENDER ERFGOED IN ZEELAND

expo

Presentatie van LHBTI-verhalen uit 1953

Wat waren de ervaringen van LHBTI-personen tijdens het herstel na de Watersnoodramp? Hun verhalen zijn nooit eerder verteld.  Ooggetuigen en/of deskundigen blikken terug op het jaar 1953 en vertellen over de ervaringen van mensen die in dat jaar op confrontatie stuitten vanwege hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Tevens zijn deze verhalen te zien in een kleine tentoonstelling.

Data: 16 juni 2023 tot en met 31 januari 2024.
Locatie: Watersnoodmuseum Weg van de Buitenlandse Pers 5 • 4305 RJ Ouwerkerk

expo

Expositie: MENS! the world is yours, but also ours

In het Historisch Museum in Goes is vanaf 17 juni 2023 een bijzondere expositie te zien. Samen met lokale kunstenaars, kinderen en jongeren heeft het museum een spannend nieuw expositieconcept en diverse activiteiten ontwikkeld: samen op zoek naar de liefde. Aan de hand van portretten, verhalen, gedichten en kunstwerken worden we meegenomen in de levens van verschillende personen en gaan we in op acceptatie, zelfbeeld en tolerantie. De expositie is naar verwachting tot begin 2024 te bekijken.

Data: Zaterdag 17 juni 2023 t/m Zaterdag 6 januari 2024
Locatie: Historisch Museum de Bevelanden Singelstraat 13 • 4461 HZ Goes

expo

PROTEST PROCESSIE PARADE

Het nieuwe jaar wordt roerig ingeluid bij het Zeeuws Museum met de tentoonstelling protest processie parade. Maak je klaar voor een bonte optocht van lokale verenigingsvaandels tot spandoeken met uitingen van sociaal protest. Een betoging van met naald en draad vormgegeven identiteiten en idealen, de stem van het volk. En uiteraard ontbreekt de Regenboog vlag niet ! De eerste maand biedt de tentoonstelling een ereplaats aan Rembrandts De vaandeldrager. Deze reist langs alle twaalf provincies en doet nu Zeeland aan. Het schilderij werd eind vorig jaar door de Nederlandse regering aangekocht. Vanwege de prijs riep dat gemengde reacties op. Dat kwam ook doordat de cultuursector zich door de pandemie en lockdowns in zwaar weer bevond.

Geïnspireerd door deze bijzondere gast, kijken we in protest processie parade letterlijk naar vaandels en waarvoor ze door de eeuwen heen gebruikt werden. Tegelijkertijd staan we stil bij de figuurlijke betekenis van iets hoog in het vaandel dragen en stellen we de vraag: voor welke idealen sta jij op? De kennis en technieken die uiteenlopende gemeenschappen gebruiken in hun vaandels bieden inspiratie voor nieuwe uitingen. In een speciaal ingerichte werkplaats gaan verschillende groepen en initiatieven zelf aan de slag. Zo groeit het aantal vaandels nog in de loop van de tentoonstelling.
 

Data: t/m 3 september 2023
Locatie: Zeeuws Museum - Abdij 3-4, 4331 BK Middelburg