Ondernemen

Green Leisure (Group) is een netwerkorganisatie, waarin een aantal gespecialiseerde ZZP-ers zich richten op het verduurzamen van de toeristisch-recreatieve sector in Nederland. Opdrachten komen van gemeenten, keurmerk organisaties en horecabedrijven. Verspreid over het land telt de organisatie meerdere samenwerkingspartners, o.a. in Rotterdam en Den Haag. Thuisbasis van Marco Ouwerkerk is Goes Over-Zuid.

Marco: “Green Leisure (Group) streeft naar een volledig duurzame gastvrijheidssector in 2030. Om dit te bereiken moet de sector nog stevig aan de slag. De uitdagingen liggen o.a. op het gebied van afval, energie en inkoop. Circulair denken (red.: kijken naar het geheel en sluiten van kringlopen) zal de komende jaren de norm worden.”

Dit circulair denken vertaalt Green Leisure naar de praktijk: “Onze adviseurs zijn breed georiënteerd en voelen zich thuis binnen alle thema’s van duurzaam ondernemen. Ze staan dicht bij de ondernemer en komen met praktisch toepasbare oplossingen. Door het brede netwerk dat we de afgelopen jaren hebben opgebouwd, kunnen we snel schakelen; weten we zelf het antwoord niet direct, dan vinden we dit snel binnen ons netwerk.”

Voor Marco is het prima ondernemen vanuit Goes.: “Een deel van mijn activiteiten spelen zich af op recreatiebedrijven, in hotels en op de stranden van Zeeland en Zuid-Holland.  De ligging van Goes is dan ideaal. Ook de treinverbinding met de Randstad is goed. Door met de trein te reizen kan ik mijn reistijd efficiënt gebruiken bij opdrachten in bijvoorbeeld Rotterdam, Amsterdam en Den Haag, waar ik het afgelopen jaar regelmatig te vinden was.”

“Voor het uitoefenen van mijn vak ben ik dus niet echt gebonden aan Goes. Ik woon in Goes, omdat mijn gezin hier prettig en relatief rustig kan wonen en leren. De gemeente Goes toont zich de afgelopen jaren een actieve gemeente met oog voor de belangen van ondernemers. Dat zie ik terug in de groei van de bedrijventerreinen, het winkelaanbod in het centrum en de grote regelmaat waarmee het centrum gevuld is met evenementen. Het vrijgeven van de zondag openstelling zie ik als een goede  kans voor Goes om zich verder te ontwikkelen als onderscheidende winkelstad. Graag zou ik rondom de evenementen het onderwerp duurzaamheid nog wat beter op de kaart willen zetten. Gezien de landelijke ontwikkelingen zie ik dit binnenkort ook wel gebeuren.”

Marco zoekt graag de samenwerking op met andere Goese ondernemers:  “Voor mijn eigen inkoop maak ik dankbaar gebruik van Goese bedrijven. Ik ervaar de service over het algemeen als zeer prettig.  Goese ondernemers zijn vaak bereid een stap extra te doen als het gaat om klanttevredenheid. Of het nu gaat om het inkopen van papier voor op kantoor, onderhoud aan mijn auto of een nieuwe laptop; hiervoor benader ik graag bedrijven in Goes.”

Over de toekomst van Green Leisure: “Op korte termijn zie ik geen grote wijzigingen in de bedrijfsomvang plaatsvinden. Mocht dit nodig zijn, dan zie ik in Goes zeker voldoende mogelijkheden. Mijn voorkeur zou dan in eerste instantie uit gaan naar flexibele oplossingen.  In dit kader zie ik bijvoorbeeld de ontwikkeling van het oude belastingkantoor in Goes met belangstelling tegemoet. Naar mijn idee wordt met de ontwikkeling van het gebouw tot een bedrijvenverzamelgebouw,  met aandacht voor flexplekken voor ZZP-ers, een gat in de markt gevuld. Mooi dat een dergelijke ontwikkeling nu ook in Zeeland  plaatsvindt en natuurlijk helemaal mooi dat dit in Goes plaatsvindt.”