Exposities

Exposities

In Goes organiseren tal van culturele instellingen interessante exposities. Behalve Historisch Museum De Bevelanden, zijn dat Theater De Mythe, Podium ’t Beest, Galerie Van den Berge, Atelier De Kaai, Kunstuitleen de Bevelanden en de openbare bibliotheek. Ook in de Grote- of Maria Magdalenakerk worden vaak exposities gehouden, net als in andere openbare gebouwen van Goes.

Grote of Maria Magdalena Kerk | www.grotekerkgoes.nl

Singelstraat 2
4461 HZ Goes

De verborgen schatten van de Grote of Maria Magdalenakerk

Goes verwierf in 1406 de status van stad. In die vijftiende eeuw begon men al gauw met de bouw van een nieuwe kerk, groter en belangrijker dan de vorige. Stadsallures maakten zo’n grote kerk noodzakelijk om aan iedereen te kunnen laten zien hoe belangrijk Goes inmiddels wel was en hoe belangrijk haar bestuurders waren. Rond 1440 besloten baljuw Wolfert van der Maalstede en burgemeesters en schepenen tot de instelling van de Zeven Getijden, want het belang van de stad moest ook in de wijze van het vieren van missen in de kerk tot uitdrukking komen. Het Instituut van de Zeven Getijden had tot doel de eredienst in de kerk luister bij te zetten door het officie- of koorgebed. Het geheel van psalmen, wisselzangen, lezingen en gebeden, dat ieder etmaal op de canonieke uren door de kanunniken werd gezongen. In de archiefbewaarplaats van de gemeente Goes bevindt zich een vijftal boeken, dat rechtstreeks verbonden is met die getijden. Het betreft drie handgeschreven missalen uit de 14e eeuw en twee gedrukte koor- stemboeken uit de 16e eeuw. Een missaal is de benaming van een boek waarin de liturgische gebeden voor de Heilige Mis staan opgetekend. De stedelijke overheid was eigenaar van de kerk en van de kerkelijke goederen. Vandaar dat deze missalen en koorboeken zich in de archiefbewaarplaats van de gemeente bevinden. Een selectie van de meest bijzondere bladzijdes uit de missalen en koorboeken is in deze nieuwe expositie te zien. Ze laten zien hoe rijk het liturgische verleden van Goes is, en tevens hoe de schoonheid ook nog terug te zien is in decoraties in deze verborgen schatten. Middels QR codes zijn ook delen van de koorzang te beluisteren. Vanaf 1 juli is de kerk op dinsdag en zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur weer open voor bezichtiging, zodat ook deze nieuwe en bijzondere expositie kan worden bezocht. Expositie periode van 3 juli t/m 31 oktober 2021.

Festival de Remy

Van 4 t/m 11 september, behalve de zondag, wordt in de Grote Kerk een expositie gehouden van 11.00-17.00 uur. De nakomelingen van Lau Remijn en Arjoane Chamulau tonen hun werk. Op één na zijn ze allemaal in Goes geboren en gewoond. Ze zijn hun eigen weg gegaan en hebben een opleiding gehad aan diverse academies of geven zelf les als docent Beeldende Vorming. Ook is er in die week aandacht voor de familie Remijn, een geslacht van bakkers en molenaars uit de Zak van Zuid-Beveland in de vorm van oude foto's, filmpjes en natuurlijk ontbreekt de stamboom niet. De expositie wordt muzikaal ondersteund door gitaar muziek van Chris Krekelberg en Tuur Remijn op de orgel en zijn zeker aanwezig op open monumentendag van 11 september.

Zomertentoonstelling Goese meisjes pront en bont

In de maanden augustus, september en oktober 2021 zijn in een stalen frame portretten te zien van dames in klederdracht uit voorbije tijden gecombineerd  met portretten van hedendaagse “meisjes”. De beeld-tentoonstelling is op het grasveld van de grote kerk/museumzijde. Er is gekozen voor portretten van boerinnen in Bevenlandse streekdracht  gepresenteerd in een stalen frame. Deze portretten worden aangevuld met hedendaagse portretcomposities  waarbij de verbintenis met het verleden wordt gesuggereerd.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Galerie Goese Kade www.goesekade.nl

Grote Kade 2
4461 BE Goes

Galeriehouder Ron Westerweel was als kunstschilder eigenlijk op zoek naar een geschikt werkatelier in de binnenstad van Goes. Het op een van de mooiste plekjes van historisch Goes gelegen rijksmonument aan de Grote Kade 2 biedt dat én bovendien veel meer. Naast het ateliergedeelte heeft 'den Neptunis' namelijk ruimte voor expositie van eigen werk en dat van anderen, voor workshops en een fotostudiogedeelte. Zo is dan ook de Galerie Goese Kade ontstaan. 

Ron Westerweel schildert zelf realistisch. De galerie biedt andere kunstenaars met ‘huur een muur’ laagdrempelig de mogelijkheid werk te exposeren. Daarnaast kunnen de workshopruimte en het fotostudiogedeelte gehuurd worden. Hier zal niet alleen de omgeving maar kunnen ook kunstenaars elkaar inspireren. De eerste gastexposanten hebben zich inmiddels aangemeld.

Gastexpositie van 1 t/m 30 september van Rinus van Zweeden (1943, Goes), kunstschilder

Het gevoel van Rinus van Zweeden voor tekenen en techniek resulteerde in de opleiding scheepswerktuigkunde, waarna hij in dienst van de Hollands Amerika Lijn 9 jaar over de wereld reisde. Zo maakte hij kennis met diverse omgevingen, culturen en kunsten. Nadien koos hij voor de vaste wal om meer tijd met zijn gezin door te kunnen brengen. In 1999 ging hij met vroegpensioen, waarmee het mogelijk werd de 5-jarige opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Eeklo te volgen. Geïnspireerd door wat op zijn pad komt werkt hij sinds enkele jaren zonder vaste stijl met acryl.

De Galerie Goese Kade is van dinsdag t/m zaterdag van 13.30 – 16.30 uur en op afspraak geopend. Gratis entree.

Adres: Grote Kade 2, Goes. Meer informatie op www.goesekade.nl

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Galerie van den Berge | www.galerievandenberge.nl

A. Joachimikade 5
4461 BG Goes

Donderdag t/m zaterdag: 12.00-17.00 uur

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kunstuitleen de Bevelanden | www.kunstingoes.nl

Westwal 45
4461 CM Goes

George Schade exposeert in de Kunstuitleen

Op zaterdag 11 september wordt de tentoonstelling van kunstwerken van George Schade officieel geopend door de Goese wethouder van Cultuur, Cees Pille, in Kunstuitleen De Bevelanden. George Schade is onder meer bekend van zijn recente kunstopdracht in de spooronderdoorgang Ter Welle in zijn woonplaats Goes, die in 2020 werd opgeleverd. Daar heeft hij de wanden ontworpen met geabstraheerde Goese herkenningspunten. Verder zijn in Goes meerdere kunstwerken van hem in de openbare ruimte te vinden. George Schade geniet ook internationale waardering met prijzen en exposities in onder andere China en Japan.

Nu kunt u een overzicht van zijn kunstwerken bewonderen in de kunstuitleen. George Schade werkt altijd in series, waarvan er vier te zien zijn tijdens deze expositie.

In Colour Field Lab ziet u 60 van de oorspronkelijke 120 panelen van verschillende kleuren op golfkarton, waarbij de positie van de kijker bepalend is voor de kleuren die zichtbaar worden.

Bij de serie Light staan de natuurkundige eigenschappen van licht centraal. De uitvoering daarvan is zowel 2- als 3-dimensionaal: kleurrijke sculpturen en platte schilderijen corresponderen met elkaar.

Structure of Illusion is een serie die de illusie van de werkelijkheid als uitgangspunt heeft. Het laat dingen zien die niet zichtbaar zijn maar wel invloed hebben. Hij doet dit door twee abstracte beelden met elkaar te combineren.

Met de serie Time ( reliëfs in wit beschilderd golfkarton) laat George Schade zien dat tijd en ruimte gebeurtenissen zijn die voor iedereen verschillend zijn.

De expositie is te bezoeken tijdens de openingsuren van de kunstuitleen: woensdag tot en met vrijdag van 13 tot 17 uur en zaterdag van 10 tot 14 uur.

Als u bij de opening op 11 september wil zijn, vragen wij u om dit van tevoren te melden aangezien we maar een beperkt aantal mensen mogen binnen laten vanwege de corona maatregelen.


Woensdag t/m vrijdag: 13.00-17.00 uur
Zaterdag: 10.00-14.00 uur

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oostinga Other Art | www.otherart.nl

Westhavendijk 60
4475 AE Wilhelminadorp

Bezoek op afspraak: 06-51121613

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Historisch Museum De Bevelanden | www.hmdb.nl

Singelstraat 13
4461 HZ Goes
 

Europa is hier!

Zo zagen zij Zeeuws Meisje ‘Europa is hier!

Zo zagen zij Zeeuws Meisje’ is de nieuwe wisselexpositie van Historisch Museum de Bevelanden waarin schilderijen en tekeningen worden getoond van Europese schilders en kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw. Verschillende Europese schilders kwamen speciaal naar hier om de Zeeuwse klederdracht te schilderen. In de schoonheid, de harmonie en de kleur van de klederdracht zagen zij een overblijfsel van de onbedorvenheid van de traditionele plattelandscultuur die nog niet geschonden was door de oprukkende modernisering. Het leverde schilderijen op met oude Zeeuwse gebruiken, maar ook werden de Zeeuwse meisjes geportretteerd gewoon omdat het een mooi kleurrijk plaatje was. De tentoonstelling is te zien tot en met 27 november 2021.

Zeeland stond in die tijd hoog aangeschreven in kunstenaarskringen. In de buitenlandse pers werd over de bijzondere kwaliteiten van Zeeland hoog opgegeven. Karakteristieken met betrekking tot het landschap, de bevolking, de historie en cultuur trokken hierbij de aandacht. Begin 20e eeuw melden Cecil Jay en haar man zich dan ook regelmatig met hun schip, de Tulip, in Veere. Veel van hun werk betrof de Zeeuwse dracht. Het schilderij van Cecil Jay toont bijvoorbeeld een aantal Zeeuwse meisjes in een herenbank van de Grote kerk in Goes. Toen dit schilderij op een Parijse salon tentoongesteld werd kreeg het als titel mee ‘Les beguines de la ville Goes’. Mogelijk werden de Zeeuwse meisjes door hun kappen voor begijnen aangezien. Ook werden ze vaak geportretteerd in de herenbank van de kerk. Waarschijnlijk vond men het gewoon een mooi plaatje om ze zo te portretteren.

Adolphe-Alexandre Dillens(1821-1877), geboren te Gent, reisde ook af naar Zeeland aangetrokken door de in die tijd nog authentieke plattelandscultuur. Terwijl in België de industrie al een belangrijke plaats innam, was Zeeland nog vooral een streek van boeren en het platteland waar de klederdracht nog veelvuldig gedragen werd. Volksgebruiken zoals heulen, waarbij de man de vrouw mocht zoenen wanneer ze een brug passeren, spraken tot de verbeelding. Op het schilderij ‘Pont d' amour’ kunnen we zien dat de Zeeuwen zelfs in de rij stonden om te mogen heulen. 

 

Nieuwe aanwinsten uit de 18e en eerste helft 19e eeuw

Nog nooit kreeg het Historisch Museum de Bevelanden zo’n bijzondere collectie merklappen. De familie Stevan van het museum voor Naaldkunst in Winschoten heeft ons een aanzienlijke collectie Nederlandse merk- en stoplappen uit de 18e en eerste helft 19e eeuw toevertrouwd. En dankzij een Zeeuwse schenking kunnen we zien hoe merklappen generaties lang worden doorgegeven in de familie Trimpe. De merklappen zijn nu te zien in de tentoonstelling ‘Nieuwe Oude Lappen; nieuwe aanwinsten uit de 18e en eerste helft 19e eeuw’. Zodra het museum weer mensen mag ontvangen staat de tentoonstelling voor u klaar en is te zien t/m zaterdag 29 januari 2022. Kijk op onze website www.hmdb.nl voor actuele openingstijden.

Een selectie van de oudste lappen is nu te zien, beginnende bij de oudste drie lappen van circa 1700. De merklappen komen uit heel Nederland en elke streek heeft zijn eigen vormentaal. Zo zijn Friese lappen te herkennen aan een alfabet met grote dikke letters. Echter niets is eenvoudig, want fraaie geborduurde driemasters met vlaggen en bemanning komen voor op zowel Friese, Hollandse en Zeeuwse lappen. Uit de merklappen van de familie Trimpe blijkt duidelijk dat bepaalde patronen en symbolen worden doorgeven van moeder op dochter. De geborduurde initialen, naam en vaak de datum bieden een goed houvast bij het achterhalen van de maaksters. Zo’n reis door de stamboom levert ook bewijzen op dat men de oude merklappen gebruikte als inspiratie. Zo gebruikt nichtje Jacomina dezelfde motieven als op de lap van tante Sara.

Merklappen zijn voorzien van bijzondere motieven met bijzondere betekenis. De levensboom, die staat voor Moeder Aarde, is een bekend en veel voorkomend symbool. Maar op een van de oudste Friese merklappen komt ‘de spinnende aap’ voor. Waar staat deze aap voor? Net zoals de Griekse schrikgodinnen probeert de aap een levensdraad te spinnen. Maar de aap staat voor dwaasheid, dus het mislukt. De spinnende aap staat dan ook voor het gezegde, ‘de mens wikt en God beschikt’. Maar soms moet je er niks achter zoeken want de 14jarige Maria Pieternella Bimmel uit Zoutelande borduurde gewoon een doorsnede van een huis met een moeder met kind, een stoel en een kist, een snotneuslamp en een vogelkooitje, gewoon omdat het leuk was.

Maandag t/m zaterdag: 11.00 - 17.00 uur 
Van mei t/m september open op de laatste zondag van de maand: 13.00 - 17.00 uur
Christelijke feestdagen, Koningsdag, Oud- en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stadskantoor | www.goes.nl
M.A. de Ruijterlaan 2
4461 GN Goes

Maandag t/m woensdag: 08.30-17.00 uur
Donderdag: 08.30-20.00 uur
Vrijdag: 08.30-12.30 uur

Elke maand een nieuwe expositie
Agenda: www.goes.nl/gemeentearchief/tentoonstellingen_41837

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geerteskerk |  www.pknkloetinge.nl

Geertesplein 24
4481 AN Kloetinge

Expositie "Het Mooiste Lied" (Sjier Hasjiriem) 

Sjier Hasjiriem oftewel "Het Mooiste Lied"

Dit jaar is van 20 juni t/m 11 september 2021 de expositie ‘Het Mooiste Lied’ te bezichtigen in de Kloetingse Geerteskerk. Het Bijbelboek Hooglied heet in het Hebreeuws Sjier Hasjiriem: het Lied der Liederen. Bij dit thema zijn kunstwerken van drie Zeeuwse kunstenaressen uitgekozen.

Jopie Minnaard maakte speciaal voor deze tentoonstelling zes aquarellen rond het boek Hooglied. Voor haar was dit een terugkeer naar een eerder project, waarin zij de Zuid-Bevelandse vertaling van het Hooglied ‘Waèr a 't arte vol van is…’, illustreerde.

Schilderen betekende voor Marja de Lange: een eigen wereld scheppen met vorm en kleur, een ruimte creëren waarin objecten en figuren zich in een nieuwe werkelijkheid laten combineren, losgedroomd uit een eigen bestaanswereld, niet gehinderd door zwaartekracht. Samen met Eeuwout van der Linden schreef zij over het Hooglied het boek ‘Als een zegel op je hart’.

Frida van Overbeeke werkt met verschillende technieken en materialen. In deze expositie zijn beelden in brons te zien. Haar beelden zijn bijna altijd figuratief en beelden de manier waarop het menselijk lichaam uiting geeft aan emotie en gevoelens, uit. Haar beelden vormen daarmee een prachtige illustratie bij het Hooglied.

Geerteskerk, Kloetinge:  woensdagmiddag en zaterdagmiddag van 13:30 tot 16:00, toegang gratis

Op donderdagavond 25 augustus is er een thema-avond met Rabbijn Marianne van Praag en op dond 23 september een muzikale avond met Liesbeth Franken. ( toegang per avond € 7,-) Zie de website voor meer informatie

Het Mooiste Lied is een initiatief van www.hartenzielkloetinge.nl en het team van KerkOpen van de Geerteskerk.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Een Bunder Kunst | www.eenbunderkunst.nl

Panhoeveweg
4458 AN 's-Heer Arendskerke

Met een onderbreking van een jaar vervolgen wij dit najaar op de Bunder ons Follies project. Gestart in 2019 wilden we met dit project een koppeling en ontmoeting realiseren tussen beeldende kunst en architectuur/bouwkunst, met linken naar meer theatrale en muzikale disciplines. Dit jaar de afsluiting van het project die we heel simpel ‘een Bunder Follies +’ (plus) hebben genoemd.

Dit alles tijdens de najaarstentoonstelling van een Bunder Kunst in ’s-Heer Arendskerke van 29 augustus tot en met 19 september. De tuin is vrij toegankelijk telkens van vrijdag tot en met zondag.

‘Follies’, schijnbaar nutteloze en bizarre bouwwerken, onconventioneel en nauwelijks geschikt als onderkomen. Een plek die mogelijk beschutting biedt, maar tegelijk nieuwsgierigheid en vragen oproept. Een plek ook waar dromen de kans krijgen om te groeien’.

Tijdens de expositie wordt, naast de vaste collectie, het werk van de volgende kunstenaars gepresenteerd:

Loek Grootjans, Rosalinde van Ingen Schenau, André Joosse, Gerard Konings, Paco & Rob Maaskant, Frank van der Meijden, Leo de Nijs, Ellen van Putten, Levien de Putter,   Hein Verwer en Kees Wijker.

In verband met alle geldende regels dit jaar geen traditionele  ‘ TENT-(t)oonstelling’  binnen in de Joert, maar een expositie buiten van  ruim 25 droombouwwerken op schaal in onze landschapstuin waaraan 25 professionele- en amateur kunstenaars aan meewerken.

In de Joert presenteren we een tentoonstelling van het werk van Mathisse Arendsen die op 29 augustus ook de Culturele Prijs van Gemeente Goes krijgt uitgereikt.

In alle vier weekenden van de expositie zijn bijzondere activiteiten gepland:

29 augustus 14.00u opening van de expositie en uitreiking Culturele Prijs van Gemeente Goes aan Mathisse Arendsen.

met aansluitend een optreden van de Baldrick Brothers

5 september 14.00u Rommelhond

12 september 14.00u trio met Jaap Verseput

19 september verrassingsconcert

Voor al deze optredens is een vrijwillige bijdrage van toepassing. 

De opening van de expositie vindt plaats op zondag 29 augustus  om 14.00u

Het volledige programma is te vinden op de website www.eenbunderkunst.nl  

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noefy | www.noefy.com

Pyntorenstraat 1
4461 AZ Goes

Dinsdag t/m zaterdag: 13.00-17.00 uur.
Buiten openingstijden op afspraak. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Admiraal de Ruyter Ziekenhuis | www.adrz.nl

's Gravenpolderseweg 114
4462 RA Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bibliotheek Goes | www.bibliotheekoosterschelde.nl

Oostwal 34
4461 JT Goes

Maandag en donderdag: 13.00-20.00 uur
Dinsdag en woensdag: 10.00-17.00 uur
Vrijdag: 10.00-20.00 uur
Zaterdag: 10.00-16.00 uur

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Theater De Mythe | www.theaterdemythe.nl

Bleekveld 1
4461 DD Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lunchcafé Het Stadhuis | www.lunchcafestadhuis.nl

Lange Kerkstraat 1
4461 JG Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wijkcentrum de Spinne | www.wijkcentrumdespinne.nl
Joseph Lunslaan 7
4463 CV Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Restaurant Kale & de Bril | www.kalebril.nl

Piet Heinstraat 3a
4461 GL Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Galerie-Atelier De Kaai | www.gors.nl

J.A. v.d. Goeskade 65
4461 BJ Goes

Maandag t/m vrijdag: 9.00-15.30 uur

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Atelier Ineke Otte | www.inekeotte.com

's Heer Elsdorpweg 39
4461 WJ Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Podium 't Beest | www.tbeest.nl

Beestenmarkt 3
4461 CS Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Atelier Reynier de Muynck | www.reynier.nl

's H.Hendrikskinderendijk 21
4461 DT Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Woonzorgcentrum Gasthuis

Kievitlaan 64
4461 RB Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Revalidatiecentrum Lindenhof | www.revant.nl

's Gravenpolderseweg 114a
4462 RA Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sanquin Bloedvoorziening

's Gravenpolderseweg 4a
4462 CG Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Emergis | www.emergis.nl

Oostmolenweg 101
4481 PM Kloetinge

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ambachtscentrum De Hollandse Hoeve | www.ambachtscentrumgoes.nl

Kattendijksedijk 27
4463 AL Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gezondheidscentrum De Pijlers

Van Dusseldorpstraat 22
4461 LV Goes