Exposities

Exposities

In Goes organiseren tal van culturele instellingen interessante exposities. Behalve Historisch Museum De Bevelanden, zijn dat Theater De Mythe, Podium ’t Beest, Galerie Van den Berge, Atelier De Kaai, Kunstuitleen de Bevelanden, Galerie Goese Kade en de openbare bibliotheek. Ook in de Grote- of Maria Magdalenakerk worden vaak exposities gehouden, net als in andere openbare gebouwen van Goes.

Expositie: UrbEx Europa (15 juli t/m 17 september te zien)
weiland van de voormalige boerderij bij Klein Frankrijk

Fotograaf André Joosse bezoekt al sinds 2004 bezoekt alle uithoeken van Europa op zoek naar vergeten plekken.

Naar plaatsen waar de tijd stil heeft gestaan en de natuur de ruimte terugneemt. Zijn foto’s zijn bijzonder en geven een andere kijk op ons continent en onze geschiedenis. Dit zoeken naar verlaten plekken heet Urbex oftewel Urban exploring.

Toen André ermee begon in 2004, waren er nog maar weinig fotografen die zich hiermee bezighielden. Inmiddels is UrbEx razend populair, vooral op YouTube. Hij heeft inmiddels in 17 Europese landen gefotografeerd. De meest bijzondere serie is die van de vervreemdingszone rond Tsjernobyl in Oekraïne.

Bekijk www.andrejoosse.nl voor een impressie van zijn collectie unieke Europa foto's

Stadhuis
27 juli - 14 augustus Recente portretten van Maria Magdalena door Zeeuwse schilders
Meer dan vijftig schilders en schilderessen uit Midden-Zeeland zijn de uitdaging aangegaan om hun visie op en gedachten bij Maria Magdalena te schilderen. Het resultaat is overrompelend.
Maria Magdalena wordt de ene keer neergezet als zondaar, en andere keren weer als als  kroongetuige of feministe avant la lettre. Al die typeringen zien we terug in de moderne Zeeuwse Maria Magdalena's die in het stadhuis van Goes zijn te zien. Een extra dimensie in Goes is dat een aantal kunstenaars gebeurtenissen en ervaringen uit het eigen leven vertalen naar hun versie van Maria Magdalena.
Open op alle dagen van 12.30 - 17.00 uur (vrijdag 29 juli gesloten i.v.m. huwelijken)

Grote of Maria Magdalena Kerk | www.grotekerkgoes.nl

Singelstraat 2
4461 HZ Goes

Maria Magdalena en Europa
De expositie is gewijd aan het de Bijbelse figuur Maria Magdalena, die ook wel de 'apostel der apostelen' genoemd wordt. Zij zag als eerste het lege graf en verkondigde aan de apostelen/discipelen de verrijzenis/opstanding van Jezus van Nazareth. Met Pasen wordt dit herdacht. Volgens de legende zette Maria Magdalena rond het jaar 33 vanuit het Midden-Oosten voet aan land in Frankrijk. Haar komst naar Europa heeft veel sporen nagelaten. Goes is daar een mooi voorbeeld van. Goes heeft maar liefst twee Maria Magdalenakerken en een Magdalenastraat. Maria Magdalena is de schutspatrones van de stad Goes. Tijdens het Goes-Europajaar zijn er in het Gemeentearchief Goes, in Historisch Museum De Bevelanden, in de R.K. Maria Magdalenakerk en in de stad zijn nog allerlei sporen te vinden. Het project gaat op zoek naar deze sporen, met een mix van exposities, concerten, films, lezing, routes/rondleidingen en kinderactiviteiten, met het hoogtepunt op 22 juli, de naamdag van Maria Magdalena. De buitenexpositie is te zien t/m 10 september 2022 in de kerktuin.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Galerie Goese Kade www.goesekade.nl

Grote Kade 2
4461 BE Goes

Galeriehouder Ron Westerweel was in 2020 als kunstschilder eigenlijk op zoek naar een geschikt werkatelier in de binnenstad van Goes. Het op een van de mooiste plekjes van historisch Goes gelegen rijksmonument aan de Grote Kade 2 biedt dat én bovendien veel meer. Naast het ateliergedeelte heeft 'den Neptunis' namelijk ruimte voor expositie van eigen werk en dat van anderen, voor workshops en een fotostudiogedeelte. Zo is dan ook de Galerie Goese Kade ontstaan. 

Ron Westerweel schildert zelf realistisch. De galerie biedt andere kunstenaars met ‘huur een muur’ laagdrempelig de mogelijkheid werk te exposeren. Daarnaast kunnen de workshopruimte en het fotostudiogedeelte gehuurd worden. Hier zal niet alleen de omgeving maar kunnen ook kunstenaars elkaar inspireren. 

Gastexpositie van 1 t/m 30 juli van kunstschilder Atie de Visser-Verschoor uit Goes in Galerie Goese Kade

De natuur is voor Atie een onuitputtelijke inspiratiebron die door haar hele oeuvre aanwezig is. Vanuit realistisch oogpunt schildert zij sfeervolle landschappen in allerlei gedaantes. Zij staat regelmatig oog in oog met ongekend natuurschoon, zij kijkt niet alleen maar ziet ook. Fotografie helpt om een moment van vluchtige schoonheid vast te leggen. Die ene fractie van een seconde voordat alles verandert. Een foto is wat zij op dat moment gezien en gevoeld heeft, maar ook wat zij niet zag en nu pas ontdekt. Haar werk wordt gekenmerkt door rust, harmonie en eenvoud, deze eenvoud maakt het beeld doordringend. “De oneindigheid van het landschap.” 
 

Gastexpositie van 2 t/m 31 augustus van kunstschilder Yvonne de Kramer uit Vlissingen in Galerie Goese Kade

Yvonne de Kramer uit Vlissingen schildert sinds 2000. Ze volgde diverse cursussen en masterclasses. Van haar laatste docent, meester-schilder Poen de Wijs, leerde ze met moderne verfmiddelen op een wijze schilderen zoals de oude meesters dat deden. Haar stijl is die van een fijnschilder met oog voor detail. Yvonne combineert deze wijze van schilderen graag met bladzilver. Door deze, door haarzelf ontwikkelde techniek krijgen portretten een eigentijdse uitstraling. Tijdens de expositiemaand augustus worden schilderijen van o.a. beroemdheden getoond, maar ook oude Zeeuwse streekdrachten waaraan een vrije interpretatie is gegeven. Yvonne zal iedere zaterdag zelf aanwezig zijn.

Meer informatie op: http://www.yvonnedekramer.nl  

Openingstijden dinsdag t/m zaterdag 13.30 - 16.30 uur en op afspraak.

Zie voor meer informatie www.goesekade.nl

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Galerie van den Berge | www.galerievandenberge.nl

A. Joachimikade 5
4461 BG Goes

Openingstijden vrijdag en zaterdag: 12.00 - 17.00 uur

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kunstuitleen de Bevelanden | www.kunstingoes.nl

Westwal 45
4461 CM Goes

Expositie Mystieke Vrouwen van Reynier de Muynck

In Kunstuitleen de Bevelanden worden van 25 juni tot en met 22 juli  schilderijen tentoongesteld van Reynier de Muynck (1952 - 2017). Het is vijf jaar geleden dat de bekende Zeeuwse schilder is overleden. Uit zijn zeer uitgebreide oeuvre is voor deze expositie een selectie gemaakt van schilderijen van mystieke vrouwen.

Reynier de Muynck heeft als bevlogen, veelzijdige kunstenaar en fijnschilder honderden schilderijen, tekeningen, etsen en sculpturen gemaakt vanaf begin jaren 70 tot zijn overlijden in 2017.  Een deel van zijn oeuvre was gewijd aan Maria Magdalena en andere mystieke vrouwen die een belangrijke rol in zijn leven speelden. Met de tentoonstelling in de Kunstuitleen zien we zijn fascinatie voor godinnen, andere culturen en de esoterie.

Reynier de Muynck was vooral geïnspireerd door het mystieke, intuïtieve, raadselachtige en daardoor krachtige in de vrouw. Vanaf 2014 is hij een serie medicijn vrouwen gaan schilderen als ode aan de zelfmedicatie die hij toepaste bij de onbehandelbare fase van zijn ziek zijn. Deze vrouwen zijn de symbolische vertegenwoordigers van de kracht die hij uit kruiden en eigengemaakte medicijnen ontving.

De medicijn vrouw “De Uilenvrouw” is de eerste van de serie die hij maakte. Verder zullen te zien zijn: Freya, Quan Yin, de Maria uit het Oosten, Diana, de maangodin van de jacht en nog andere. Er zal ook nog een aantal schilderijen te zien zijn van vrouwen uit eerdere periodes.

Het zijn verschillende facetten van het vrouwelijke wat hij heeft weergegeven. De erotiek, de krachtige zelfverzekerde vrouw, de mooie naakte. Twee vrouwen met een drakenei is geïnspireerd op “Game of Thrones”.

Een deel van het werk is te koop, ook als afdruk en in de vitrines is een museumopstelling van zijn iconen en persoonlijke waardevolle voorwerpen te zien.

De opening van de tentoonstelling van Reynier de Muynck in Kunstuitleen De Bevelanden is op zaterdag 25 juni om 15.00 uur met een muzikale improvisatie van John, Annelies en Ditte.

Woensdag t/m vrijdag: 13.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 - 14.00 uur


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oostinga Other Art | www.otherart.nl

Westhavendijk 60
4475 AE Wilhelminadorp

Bezoek op afspraak: 06-51121613

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Historisch Museum De Bevelanden | www.hmdb.nl

Singelstraat 13
4461 HZ Goes
 

Nieuwe oude lappen, merklappen uit de 18e en eerste helft 19e eeuw
Nog nooit kreeg het Historisch Museum de Bevelanden zo’n bijzondere collectie merklappen. De familie Stevan van het museum voor Naaldkunst in Winschoten heeft ons een aanzienlijke collectie Nederlandse merk- en stoplappen uit de 18e en eerste helft 19e eeuw toevertrouwd. En dankzij een Zeeuwse schenking kunnen we zien hoe merklappen generaties lang worden doorgegeven in de familie Trimpe. De tentoonstelling is te bezichtigen t/m zaterdag 3 september 2022.

Een selectie van de oudste lappen is nu te zien, beginnende bij de oudste drie lappen van circa 1700. De merklappen komen uit heel Nederland en elke streek heeft zijn eigen vormentaal. Zo zijn Friese lappen te herkennen aan een alfabet met grote dikke letters. Echter niets is eenvoudig, want fraaie geborduurde driemasters met vlaggen en bemanning komen voor op zowel Friese, Hollandse en Zeeuwse lappen. Uit de merklappen van de familie Trimpe blijkt duidelijk dat bepaalde patronen en symbolen worden doorgeven van moeder op dochter. De geborduurde initialen, naam en vaak de datum bieden een goed houvast bij het achterhalen van de maaksters. Zo’n reis door de stamboom levert ook bewijzen op dat men de oude merklappen gebruikte als inspiratie. Zo gebruikt nichtje Jacomina dezelfde motieven als op de lap van tante Sara.

Merklapmotieven
Merklappen zijn voorzien van bijzondere motieven met bijzondere betekenis. De levensboom, die staat voor Moeder Aarde, is een bekend en veel voorkomend symbool. Maar op een van de oudste Friese merklappen komt ‘de spinnende aap’ voor. Waar staat deze aap voor? Net zoals de Griekse schrikgodinnen probeert de aap een levensdraad te spinnen. Maar de aap staat voor dwaasheid, dus het mislukt. De spinnende aap staat dan ook voor het gezegde, ‘de mens wikt en God beschikt’. Maar soms moet je er niks achter zoeken want de 14-jarige Maria Pieternella Bimmel uit Zoutelande borduurde gewoon een doorsnede van een huis met een moeder met kind, een stoel en een kist, een snotneuslamp en een vogelkooitje, gewoon omdat het leuk was.

Maria Magdalena en Europa
De expositie is gewijd aan het de Bijbelse figuur Maria Magdalena, die ook wel de 'apostel der apostelen' genoemd wordt. Zij zag als eerste het lege graf en verkondigde aan de apostelen/discipelen de verrijzenis/opstanding van Jezus van Nazareth. Met Pasen wordt dit herdacht. Volgens de legende zette Maria Magdalena rond het jaar 33 vanuit het Midden-Oosten voet aan land in Frankrijk. Haar komst naar Europa heeft veel sporen nagelaten. Goes is daar een mooi voorbeeld van. Goes heeft maar liefst twee Maria Magdalenakerken en een Magdalenastraat. Maria Magdalena is de schutspatrones van de stad Goes. Tijdens het Goes-Europajaar zijn er in het Gemeentearchief Goes, in Historisch Museum De Bevelanden, in de R.k. Maria Magdalenakerk en in de stad zijn nog allerlei sporen te vinden. Het project gaat op zoek naar deze sporen, met een mix van exposities, concerten, films, lezing, routes/rondleidingen en kinderactiviteiten, met het hoogtepunt op 22 juli, de naamdag van Maria Magdalena. De expositie in het museum is te zien t/m 17 september 2022.

In en rond Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat Goes

14 april - 10 september Maria Magdalena in Goes - Buitenexpositie in de kerktuin van de Grote of Maria Magdalenakerk. Met oude en nieuwe beeltenissen van Maria Magdalena die in Goes te vinden zijn, o.a. in de collecties van Gemeentearchief Goes, Historisch Museum De Bevelanden, R.k. Maria Magdalenakerk.

14 april - 10 september Het ontstaan van de Maria Magdalena-parochie in Goes - Tourist Shop Goes

14 april - 10 september Route langs aan Maria Magdalena gerelateerde objecten. Hoogtepunt is het stadszegel met de beeltenis van Maria Magdalena uit 1500 – Historisch Museum De Bevelanden

Kijk op onze website www.hmdb.nl voor actuele openingstijden.
Maandag t/m zaterdag: 11.00 - 17.00 uur 
Zondag gesloten
Christelijke feestdagen, Koningsdag, Oud- en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stadskantoor | www.goes.nl
M.A. de Ruijterlaan 2
4461 GN Goes

Maandag t/m woensdag: 08.30 - 17.00 uur
Donderdag: 08.30 - 20.00 uur
Vrijdag: 08.30 - 12.30 uur

Elke maand een nieuwe expositie

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geerteskerk |  www.pknkloetinge.nl

Geertesplein 24
4481 AN Kloetinge


Fotogroep Goes: expositie Verbinding van 3 augustus t/m 1 oktober 2022

Op verzoek van Hart en Ziel Kloetinge exposeert FotoGroep Goes in de Geerteskerk in Kloetinge foto’s met het thema Verbinding. Op deze mooie locatie zijn gedurende augustus  en september de foto’s te bewonderen.

Hart en Ziel stimuleert mensen uit Kloetinge en omgeving, van binnen- en buiten de kerk, om zich bezig te houden met zingeving, verdieping en verbinding. In de breedste zin van het woord. Dit doen ze door activiteiten die verband houden met deze thema’s, te organiseren en/of mogelijk te maken.

De leden van Fotogroep Goes hebben dit thema verschillend benaderd, ieder vanuit zijn of haar eigen perspectief, passie of fotospecialisatie. Bij sommige foto’s is het thema verbinding meteen duidelijk. Bij andere foto’s word je uitgedaagd om vanuit een breder perspectief te kijken. Door anders te kijken naar foto’s, stimuleer je het gesprek tussen mensen. Door op zoek te gaan naar elkaars ideeën en zienswijzen, creëer je verbinding, begrip en respect.

[Woensdagavond 3 augustus om 19.30 uur wordt de expositie officieel geopend. Leden van de fotoclub zullen aanwezig zijn om een toelichting te geven op hun foto’s.

De expositie is gedurende de openingstijden van de Geerteskerk vrij toegankelijk. Woensdag en zaterdagmiddag tussen 13.30 en 16.00 uur.

www.fotogroepgoes.nl / www.hartenzielkloetinge.nl

Geerteskerk, Kloetinge: Woensdagmiddag en zaterdagmiddag van 13.30 - 16.00 uur, toegang gratis

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Een Bunder Kunst | www.eenbunderkunst.nl

Panhoeveweg
4458 AN 's-Heer Arendskerke

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noefy | www.noefy.com

Pyntorenstraat 1
4461 AZ Goes

Dinsdag t/m zaterdag: 13.00 - 17.00 uur.
Buiten openingstijden op afspraak. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Admiraal de Ruyter Ziekenhuis | www.adrz.nl

's Gravenpolderseweg 114
4462 RA Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bibliotheek Goes | www.bibliotheekoosterschelde.nl

Kolveniershof 106
4461 DB Goes

Maandag: gesloten
Dinsdag en donderdag: 10.00 - 20.00 uur
Woensdag en vrijdag: 10.00 - 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 - 16.00 uur
Zondag: 12.00 - 16.00 uur (koopzondag)

Maria Magdalena
16 juli t/m 15 augustus Boeken over Maria Magdalena

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Theater De Mythe | www.theaterdemythe.nl

Bleekveld 1
4461 DD Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lunchcafé Het Stadhuis | www.lunchcafestadhuis.nl

Lange Kerkstraat 1
4461 JG Goes

Maria Magdalena
16 juli t/m 15 augustus Recente portretten van Maria Magdalena door Zeeuwse schilders
22 juli en 10 september Bezichtiging van klok met beeltenis van Maria Magdalena – Stadhuistoren

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wijkcentrum de Spinne | www.wijkcentrumdespinne.nl
Joseph Lunslaan 7
4463 CV Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Restaurant Kale & de Bril | www.kalebril.nl

Piet Heinstraat 3a
4461 GL Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Galerie-Atelier De Kaai | www.gors.nl

J.A. v.d. Goeskade 65
4461 BJ Goes

Maria Magdalena
16 juli t/m 15 augustus Portret van Maria Magdalena door Irma van Osch

Maandag t/m vrijdag: 9.00 - 16.00 uur

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Atelier Ineke Otte | www.inekeotte.com

's Heer Elsdorpweg 39
4461 WJ Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Podium 't Beest | www.tbeest.nl

Beestenmarkt 3
4461 CS Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Atelier Reynier de Muynck | www.reynier.nl

's H.Hendrikskinderendijk 21
4461 DT Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Woonzorgcentrum Gasthuis

Kievitlaan 64
4461 RB Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Revalidatiecentrum Lindenhof | www.revant.nl

's Gravenpolderseweg 114a
4462 RA Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sanquin Bloedvoorziening

's Gravenpolderseweg 4a
4462 CG Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Emergis | www.emergis.nl

Oostmolenweg 101
4481 PM Kloetinge

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ambachtscentrum De Hollandse Hoeve | www.ambachtscentrumgoes.nl

Kattendijksedijk 27
4463 AL Goes

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gezondheidscentrum De Pijlers

Van Dusseldorpstraat 22
4461 LV Goes

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Expositie Maria Magdalena 

R.k. Maria Magdalenakerk

22 juli en 10 september Route door de kerk langs beeltenissen van Maria Magdalena. De kruisweg, gebrandschilderd glas, reliëfs, zilver, beelden. Hier is goed te zien met welke attributen Maria Magdalena zoal wordt afgebeeld. Lang haar, zalfpot, kruis, schedel, boek, nole me tangere.

Kunstetalage WEA naast de geldautomaat (Singelstraat 3)

20 juni t/m 10 september Informatiepaneel over het Klokhuis dat tot 1661 op deze plek stond, met een klok met de oudste beeltenis van Maria Magdalena in Goes. Deze klok uit 1484 hangt tegenwoordig in de Stadhuistoren.