Jan Waverijn

40 jaar JW parket & vloeren!

Als tiener was voor Jan Waverijn wel duidelijk welk pad hij ging bewandelen. Hij werkte bij zijn vader in de zaak en wilde die op termijn ook graag overnemen. “Ik heb dertien jaar bij hem gewerkt”, vertelt Jan. “Maar toen ik in de gaten kreeg dat ik de zaak niet over zou gaan nemen, ben ik vertrokken.” Hij begon voor zichzelf en veertig jaar later viert hij vol trots het jubileum van JW Parket & Vloeren.

Hij gaat er eens goed voor zitten, aan de tafel achterin zijn zaak aan de Jacob Valckestraat 11. Jan zet twee koffie op tafel en vertelt over de eerste jaren van zijn werkzame leven. “Mijn vader had een soort bouwmarkt hier in Goes, Het Timmerhuis. Daar heb ik dertien jaar gewerkt, tot mijn 28ste. Al die jaren kreeg ik geen salaris. Mijn vader gaf me zakgeld, 50 gulden per week. Ik was totaal afhankelijk van die man.”

Hij wil wel benadrukken dat hij het niet slecht had. “Nee, want als ik een paar schoenen nodig had, dan kreeg ik schoenen. Een brommertje, een autootje, dat kon ook. Het was een klein beetje een verkapt loon. Maar ik kon er niks mee. Van 50 gulden per week kun je niet veel doen. Ik kon niet bij de bank aankloppen en zeggen: ik verdien 50 gulden per week. Ze zouden me uitlachen.”

Op zijn 28ste nam hij een besluit dat zijn leven zou veranderen. Jan Waverijn begon spontaan voor zichzelf. “Ik had een vriendin, wilde een huisje en een auto kopen. Dit pand stond te huur. Mijn vader had best wel wat centjes, dus heel veel mensen hebben gedacht: oh, Jantje krijgt dat winkeltje even van zijn vader. Nou, dus niet. Die man heeft me nog beconcurreerd.”

Hij begon met het verkopen van deuren, een klein assortiment parketvloeren en meubeltjes. “Kleine renovaties deed ik ook en ik heb ook zonwering voor binnen en buiten verkocht. Ik kom uit een aannemersnest en kon best veel zelf.” De deuren en zonwering gingen er later uit. ,,Het is nu zo’n 25 jaar geleden dat ik de boel heb omgegooid”, vertelt Jan, “naar alles wat met vloeren te maken heeft.”

Laminaat, parket, houten vloeren, pvc, vinyl, linoleum, kurk, marmoleum, tapijt; je kunt het allemaal vinden bij JW Parket & Vloeren. Daarnaast biedt hij ook kasten en shutters op maat aan en kunnen klanten aankloppen voor een traprenovatie. “Als mensen bijvoorbeeld slechte ervaringen met goedkoop laminaat hebben, komen ze naar hier. Bij mij betaal je misschien iets meer, maar je weet ook dat het kwaliteit is en dat het langer meegaat.”

Jan Waverijn is 68 en al met pensioen. Toch heeft hij nog geen afscheid genomen van zijn eigen zaak. Hoe lang wil hij nog doorgaan? “Dat weet ik niet. Ik vind het nog leuk om te werken, je blijft bezig en dat houdt je ook wel jong. Er is iemand die de zaak wil overnemen. Maar ik heb gezegd dat ik nog zeker een jaartje doorga. Daarna kijk ik of ik me nog happy voel.”

Dat voelde hij zich vorig jaar even niet, na een bezoek aan de huisarts. “Ik werd meteen afgevoerd naar het ziekenhuis en kreeg vijf bypasses. Ik moet nu stoppen met werken, dacht ik. Ik moest zes weken revalideren en dan mag je niets. Niet in je auto rijden, je mag niet fietsen. Ik knapte op en dan ga je toch weer naar je winkeltje toe. Ik wilde bezig blijven. Zolang ik gezond ben, zet ik de zaak door. Ik houd me er nog lekker fit mee en je hebt iedere dag een doel om je bed uit te komen.”

Hij denkt terug aan zijn eerste jaren, die niet makkelijk waren. “In het begin had ik geen cent. Dan vroeg ik of ik de huur een maand later mocht betalen. Ik ben ook wel eens met leveranciers gaan praten. Mag ik jou misschien na drie maanden betalen, vroeg ik dan. Dat mocht. Ik ben die mensen dankbaar geweest. Later kon ik dit pand kopen. En heb ik nog wat meer huisjes in Goes gekocht, als investering. Net als wat woninkjes op recreatieparken, die ik verhuurde via de verhuurmaatschappij.”

Als ondernemer heeft hij echt wel tegenslagen gekend. “Met zaken doen is het altijd zo. Als je daar niet tegen kunt, dan moet je geen ondernemer worden. Het is elke dag spannend.” Inmiddels is hij veertig jaar verder. “Dat is een mooie mijlpaal hè. Ik vind dat je die niet zomaar voorbij mag laten gaan.” Voorlopig blijft Jan Waverijn nog lekker ondernemen, in zíjn Goes. “Want mensen willen zien wat ze kopen en ze willen goed geïnformeerd worden. Een nieuwe Mercedes koop je toch ook niet op het internet?”