Doe je licht op in het Bespaarhuis!

De energieprijzen rijzen de pan uit en iedereen ziet dit terug in de energierekening. Besparen en slim omgaan met energie loont dus flink de moeite! Bovendien is het nodig voor het klimaat dat we anders met energie omgaan. Hoe je dat aanpakt? Daarover vertellen we je graag meer in het Bespaarhuis.

Bespaarhuis

In mei vorig jaar opende de gemeente Goes het Bespaarhuis, in een voormalig schoolgebouw aan de Lijnbaan 14. Hier kun je allerlei duurzame oplossingen voor je huis bekijken, slimme tips krijgen en vrijblijvend vragen stellen. Bijvoorbeeld wat de verschillende oplossingen je kosten en wat ze je opleveren. Je kunt er elke dinsdag zonder afspraak binnenlopen, tussen 15.00 en 21.00 uur.

Lastig kiezen?

Als je energie wil besparen, kun je kiezen uit heel veel technische mogelijkheden voor duurzame isolatie, energieopwekking en verwarming. Er is heel veel op de markt en technische ontwikkelingen gaan snel. Dat maakt het niet altijd eenvoudig. Als je online informatie zoekt, zie je soms door de bomen het bos niet meer. En is de oplossing die je daar vindt, wel de slimste voor jouw huis en jouw budget?

In het Bespaarhuis zie je hoe al deze oplossingen er in het echt uit zien. En je kunt direct vragen wat het beste zou zijn voor jouw huis, binnen jouw financiële mogelijkheden. Bijvoorbeeld of jouw huis geschikt is voor andere warmtebronnen. En of het wel de moeite waard is om zonnepanelen op je dak te plaatsen. Maar ook: welke subsidies kun je aanvragen? Of: hoe krijg je de financiering rond?

Buiten kun je je laten inspireren door de klimaat- en insectenvriendelijke tuin, het hele jaar door. Zo houden we met zijn allen de voeten droog en helpen we de natuur een handje!  En ken je de voordelen al van een groen ‘levend’ dak?

Leren van elkaar

Heb jij zelf een duurzame tip en wil je andere inwoners daar graag mee inspireren? Dan kun je gebruik maken van het duurzame deellokaal in het Bespaarhuis. Je kunt er bijvoorbeeld een workshop geven of een lezing. In overleg is er veel mogelijk. Voorwaarden zijn dat jouw bijdrage openbaar is en niet-commercieel. En natuurlijk dat jouw idee de wereld een stukje duurzamer maakt. Ook scholen zijn welkom!       

Waarom een Bespaarhuis?

In Nederland is afgesproken dat we stap voor stap voor een schone en duurzame toekomst gaan. In 2050 gebruiken we geen aardgas meer om onze huizen te verwarmen, maar zijn we overgestapt op andere bronnen van energie. In Goes willen we zelfs nog iets eerder energieneutraal zijn, al in 2045.

Iedere huiseigenaar in Nederland moet daarom de komende tijd keuzes gaan maken. Bij een verbouwing of renovatie ligt het natuurlijk voor de hand dat je dit stukje duurzaam leven direct meeneemt. Maar ook als je geen grote verbouwplannen hebt, is het slim hierover na te denken. Zeker nu. Al is het alleen maar, om jezelf veel kosten te besparen! 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.goes.nl/bespaarhuis. Daar vind je ook een overzicht van alle activiteiten die er de komende maanden op de planning staan, zoals informatiebijeenkomsten. Of loop gewoon eens binnen!