Nederlands Jongleerfestival AFGELAST

In 2020 is de 30ste editie van het Nederlands Jongleerfestival in het Omnium in Goes.

Het Nederlands Jongleerfestival (NJF) is een festival dat jaarlijks tijdens het Hemelvaartsweekend in telkens weer een andere plaats in Nederland wordt georganiseerd.  Elk jaar komen honderden jongleurs uit Nederland en omliggende landen samen om vier dagen lang te jongleren. Er worden workshop gegeven in verschillende disciplines, parades georganiseerd, games gehouden en shows georganiseerd.

Programma

Naast de Openingsshow in het Omnium zijn er workshops jongleren, diabolo en eenwiel-fietsen.  Ook is er een jongleer competitie waarin kegeljongleurs proberen om elkaar het jongleren onmogelijk te maken, een ‘open stage’ , een parade door de binnenstad en jongleer games op de Grote Markt. De gala avond is de finale van dit meerdaagse evenement. Iedereen is welkom als toeschouwer of om zelf te jongleren. Tijdens de eerste Zeeuwse Uitmarkt op 18 mei jl. kreeg het publiek al een klein voorproefje van het festival.

Ontstaan

In 1989 werd in Maastricht het Europees Jongleerfestival georganiseerd. Na dit succesvolle evenement werd een jaar later de eerste editie van het Nederlands jongleerfestival georganiseerd.

Sindsdien is er veel veranderd. Van 70 deelnemers in Zwolle (1990) tot meer dan 600 deelnemers in Oudenbosch (2015). Ook het niveau is aanzienlijk gestegen. Een ‘vijf ballen-competitie’ was in Zwolle nog niet denkbaar, de laatste jaren is het een standaard onderdeel. Komend jaar wordt het festival voor de eerste keer in Zeeland georganiseerd. De combinatie tussen de faciliteiten van Omnium en de historische Goese binnenstad op loopafstand is ideaal voor dit evenement.

meer info 2020@nederlandsjongleerfestival.nl / https://www.stichtingnjf.nl/