Jongeren folklore in Westerkerk

Het wereldwijd bekende Wit Russische jongeren folklore ensemble “Zorachka” uit de plaats Minsk in Belarus verzorgt enkele kleurrijke optredens in Zeeland voor toeristen en belangstellenden.

Mede, dankzij de steun van de regionale media, is het gelukt om de jongerengroep uit Minsk een viertal optredens in Zeeland en een in Zuid-Holland te verzorgen.

Donderdagavond om 19.00 uur hebben enkele stichtingen en sponsoren ervoor gezorgd dat het ensemble een volledige voorstellingen in de Westerkerk in Goes aan de Westwal zal verzorgen. Vrijdag 16 augustus zal het ensemble enkele malen optredens verzorgen van 11.00 tot 20.00 uur op het Bellamypark en het centrum van Vlissingen. Zaterdag 17 augustus van 11.00 tot 17.00 uur kunnen bezoekers aan de mosseldag in Yerseke kennis maken met de Wit Russische folklore. En zondagmiddag 18 augustus om 13.15 uur zijn ze uitgenodigd door de stichting Zomerterras in Vlaardingen voor een voorstelling in het oranjepark. Maandag 19 augustus reist het ensemble verder naar Ruurlo waar ze daar enkele dagen zullen deelnemen aan de jaarlijkse folkloristische activiteiten.

Een half jaar geleden werd gestart met de voorbereiding voor het verblijf van 30 jongeren uit Minsk. In eerste instantie werden mondelinge afspraken gemaakt voor enkele optredens. Maar door wisseling van organisatie besturen konden geen boekingen meer plaatsvinden. Alleen de st. Zomerterras, waar jaarlijks ook groepen een voorstelling verzorgden was er direct bij om de groep te contrateren van zaterdagavond 17 tot maandagmorgen 19 augustus. Zondag 18 augustus verzorgt het ensemble ’s middags een voorstelling in het Oranjepark in Vlaardingen.

De groep bestaat uit: 18 dansers en danseressen, 4 zangers, 4 muzikanten, 2 leiders en 2 buschauffeurs. Totaal 30 personen. Onder leiding van Mevr. Alla Novitskaya verzorgt de groep een voorstelling Wit Russische folklore; perfect uitgewerkte dansen, grote verscheidenheid van kunst, mooie experimenten in de moderne choreografie, hoge vlucht van fantasie, bijzondere en originele interpretaties van folklore dans, die gebaseerd zijn op het begrijpen van de nationale folklore. De traditionele klederdrachten uit diverse streken van de Republiek Belarus zijn vervaardigd door de artistieke leiding van het ensemble. De muzikanten bespelen naast accordeon, ‘zhaleikas’ een soort pijp van koeie hoorn, strohalmen, lier, ‘basselias’ gemaakt door oude ambacht beoefenaars. Het ensemble bestaat uit studenten en arbeiders uit de stad Minsk. Zij werd in 1963 opgericht in het nationaal centrum voor kinderen en jongeren. Ze bestaat uit drie secties; vocaal, choreografie en orkest. En treden zowel zelfstandig als gemeenschappelijk op. Informatie over het ensemble: stzkgoes@gmail.com