Goes Europa Film Festival

een week lang vol nieuwe en klassieke films uit heel Europa in de Goese bioscopen

Bestaat er iets als dé Europese film? Dat is iets om eens over na te denken in het Goes-Europajaar.
Volgens Rutger Wolfons, die onder andere directeur was van het Rotterdamse filmfestival, is film hét Europese kunstmedium bij uitstek. Via de Europese cinema krijg je vanzelf iets mee van de bijzondere kwaliteit van de Europese cultuur.  Hij illustreert dat door te wijzen op het verschil met bv de mainstream Amerikaanse film, die volgens hem een  heel uitgesproken moraal heeft. Over de Europese film moet de kijker zelf maar zijn oordeel vellen.

Deze interessante stelling willen we in het Goes Europajaar eens onder de loep nemen. Van vrijdag 18 november t/m zaterdag 26 november vindt in de DaVinci bioscoop Goes en Filmhuis 't Beest het Europa Filmfestival Goes plaats. In die week zijn 23 films te zien die zich afspelen in één van de vijftig Europese landen. Het gaat hierbij zowel om klassiekers als om recente films.

De uitdaging voor dit laatste grote evenement in het Goes-Europa jaar is om samenhang aan te brengen in het aanbod. Dan kom je al gauw bij de vraag: Kun je eigenlijk wel spreken van dé Europese film? Die vraag gaat Rudi de Boer op zaterdag 19 november voor ons beantwoorden in een lezing die vooraf gaat aan een eenmalige marathon uitzending van de Italiaanse film La Meglio Giuventu.

Stedentrip

Een rode draad in het festival is een stedentrip langs een aantal hoofdsteden als Wenen, Rome, Amsterdam, Berlijn, Parijs en Londen. Zoveel is duidelijk: wie in deze week vaker komt kijken, heeft na acht dagen heel wat van ons werelddeel gezien. Verder is gekozen voor een mix van meer persoonlijke films, zoals de prachtige 'Before' trilogie van regisseur Richard Linklater en meer maatschappelijke films, zoals Alcarras en Gagarine.

Start festival

De feestelijke opening van het Goese festival is de feelgood film Fisherman’s Friends: One and All, op vrijdag 18 november in DaVinci bioscoop Goes met na afloop vrolijke muziek van de Balcony Players die met ons een muzikale reis maken van Ierland, via de Balkan naar Griekenland.

Kaartverkoop

De toegangsprijs voor de openingsfilm inclusief concert is €15,00. De tickets voor alle andere films kosten €9,00. De tickets zijn online te koop via de website van het theater waar de betreffende films draaien en op de dag zelf aan de kassa.  (www.bioscoopgoes.nl  en www.tbeest.nl )

meer info op https://www.goesisgoes.nl/GoesEuropaFilmFestival