Eindelinge + JOS - De mens als nuttige soort @ 't Beest

Vanmiddag draaien twee Zeeuwse documentaires in 't Beest: Eindelinge van de Hoekman Brothers en JOS - De Mens Als Nuttige Soort van Henk van den Doel.

De deuren openen om 13:00

Tickets: https://tbeest.nl/programma/eindelinge-jos-de-mens-als-nuttige-soort-mi…

 

EINDELINGE:

Veertig jaar geleden begonnen Leo en Mieke de Visser hun biodynamische boerderij Eindelienge in Ritthem, Zeeland. Geïnspireerd door de Amish werken ze er met trekpaarden en vertrouwen ze op de kracht van de natuur; grote landbouwmachines zijn er zeldzaam. In het begin werden ze voor gek verklaard en veel collega-boeren geloofden niet dat ze met hun manier van werken een succesvol boerenbedrijf konden opbouwen. Veertig jaar later hebben ze het bestaansrecht van hun gedachtegoed en werkwijze wel bewezen. Maar met hun aanstaande pensioen en geen opvolging in zicht, verdwijnen de zeldzame trekpaarden uit het Zeeuwse landschap en dreigt er een unieke manier van werken verloren te gaan.  Eindelienge neemt je mee in een wereld waar de tijd stil heeft lijken te staan, maar het gedachtegoed actueler is dan ooit.

JOS - De Mens Als Nuttige Soort

Maak kennis met Jos. Specialist in syntropic agroforestry. Zijn kennis en ervaring gaan verder dan het aanleggen van voedselbossen. Hij verbindt verschillende reeds bestaande vormen van voedselproductie met zijn eigen fascinerende visie – en brengt dit alles naar de praktijk.

En zo heeft Jos de wereld een eigen en unieke kijk te bieden. Op energie. Op hoe wij nu omgaan met onze grond. En hoe het ook kan; accumulerend. Met een rijkdom in voeding die we eigenlijk helemaal vergeten zijn. Jos is ervan overtuigd dat het proces van kringlopen sluiten (circulariteit) zelfs is om te zetten naar uitdijende kringlopen. Een theorie welke niet alleen toepasbaar is op voedsel, maar door anderen mogelijk te verleggen naar techniek. Het vraagt een andere manier van denken, een andere manier van doen. Hij laat ons zien hoe wij mensen onszelf weer kunnen inzetten als datgeen wij in de diepste essentie zijn: een nuttige soort.
Een hartverwarmende en prikkelende documentaire van Henk van den Doel die tot nadenken aanzet en met een hoopvolle boodschap afsluit.

Tussen de twee films is een korte pauze ingelast.

  • De entreeprijs voor de gecombineerde voorstelling is € 10. Er kunnen geen kaarten gekocht worden voor de afzonderlijke films. *