Roze Zaterdag 2023 komt naar Goes !

Goes wordt gaststad voor Roze Zaterdag 2023! Dit heeft de landelijke organisatie op 19 juni bekendgemaakt. Dit grote evenement trekt zo’n 10.000 tot 15.000 bezoekers uit het hele land. Naast Goes hadden de steden Breda en Enschede zich aangemeld als kandidaat-gaststad voor Roze Zaterdag in 2023.

Roze Zaterdag

Het initiatief om deze dag naar Goes te halen komt vanuit vertegenwoordigers van LHBT Netwerk Zeeland, het Anti Discriminatie bureau Zeeland, COC Zeeland, Roze 50+ en de GGD. De organisatie van Roze Zaterdag is in handen van Stichting Goes Marketing i.s.m. bovengenoemde initiatiefnemers.

 

Voor het eerst in Zeeland

Roze Zaterdag is de Nederlandse versie van de Gay Pride Parade, die in 1977 voor het eerst gehouden werd in Nederland en tegenwoordig jaarlijks in telkens een andere stad plaatsvindt. Diverse steden waaronder  Amsterdam, Den Bosch, Maastricht, Utrecht, Bergen op Zoom, Tiel en Venlo gingen ons voor. Dit jaar zal Roze Zaterdag  plaatsvinden in Leeuwarden, een half jaar later dan gebruikelijk vanwege de huidige COVID maatregelen. Na Rotterdam in 2022 is Goes dus aan de beurt in 2023.

 

Voorzitter van Stichting Goes Marketing Frank Capel is trots dat Goes in 2023 gaststad van  Roze Zaterdag mag zijn.

“We verwachten veel positieve media aandacht van de landelijke pers en een hoge economische spin-off voor de stad Goes en de rest van Zeeland. Duizenden bezoekers die hier verblijven, winkelen, overnachten, en uit eten gaan.”

 

 

 

 

Roze Zaterdag meer dan alleen 1 zaterdag

Roze Zaterdag begint elk jaar met een oecumenische kerkdienst en vervolgens vindt dan de traditionele parade plaats. Door mee te doen met Roze Zaterdag willen homo's, lesbiennes en sympathisanten tonen, dat ze trots zijn op deze levensstijl, dan wel hun solidariteit daarmee tot uiting brengen.  De rest van de dag is gevuld met culturele bijeenkomsten en optredens, lezingen, en sport activiteiten. Ook is er altijd een informatiemarkt, waarop uiteenlopende homovriendelijke en homo-organisaties en -bedrijven zich presenteren.

Tevens wordt de samenwerking met het onderwijs gezocht. Naast de reguliere lessen die al worden gegeven in het kader van seksuele diversiteit ,is er rondom de Roze Zaterdag extra lesmateriaal beschikbaar om het thema LHBT bespreekbaar te maken. De GGD Zeeland zal een speciaal “Gezondheid plein’ inrichten op deze dag. De Roze Zaterdag activiteiten zijn er voor iedereen (!), en richten zich op het vergroten van de acceptatie en tolerantie. Ook in de weken voorafgaand en na afloop van Roze Zaterdag is er al aandacht voor dit thema in Goes en andere Zeeuwse steden d.m.v. de bovengenoemde activiteiten zoals een lesprogramma voor scholen, kunst expositie, filmavonden en lezingen.

 

Bekendmaking

Op 19 Juni heeft de bekendmaking plaatsgevonden in Leeuwarden en heeft Goes via een live verbinding vernomen dat zij de gaststad in 2023 mogen zijn. Stichting Goes Marketing laat tussen 16.00 en 18.00 uur een promoteam rondlopen op de Grote Markt om de Goesenaren op de hoogte te brengen van dit heugelijke nieuws