Maatregelen coronavirus

Het aantal coronabesmettingen daalt flink en dit maakt dat we ons 'normale' leven stap-voor-stap weer op kunnen pakken. Veel maatregelen zijn inmiddels versoepeld of opgeheven.

Verschillende maatregelen gelden nog wél. Dit om te voorkomen dat het coronavirus opnieuw de kop opsteekt.

Zo is het belangrijk dat iedereen in de winkels en winkelstraten 1,5 meter afstand blijft houden. Daardoor geldt per winkel een maximum aantal bezoekers tegelijkertijd. Ook zullen veel winkels vragen bij binnenkomst je handen te desinfecteren. 

De horeca (restaurants, cafetarias, terrassen en nachttclubs/discotheken) mag weer open volgens de normale openings- en sluitingstijden, maar ook daar gelden nog voorwaarden. Veel voorwaarden gelden niet meer wanneer gewerkt wordt met coronatoegangsbewijzen.

Voor supermarkten, drogisterijen en andere verkooppunten van noodzakelijke levensmiddelen (bijvoorbeeld bakkers, slagers en groentenwinkels) blijven de regels onveranderd. Hetzelffde geldt voor alle medische contactberoepen, zoals fysiotherapeuten en tandartsen. Bij het bezoek aan deze winkels en voorzieningen geldt nog steeds dat we ons (waar mogelijk) blijven houden aan de 1,5 meter afstand.

Basisscholen, middelbare scholen en scholen voor middelbaar beroepsonderwijs zijn inmiddels weer open, net als de bso. Studenten aan het hbo en de universiteit mogen sinds 26 april één dag per week weer fysieke lessen volgen. Dat blijft nog even zo.

Mondkapje

Sinds 1 december 2020 was het verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen in winkels en andere publieke binnenruimten. Dit in aanvulling op de andere richtlijnen van het RIVM, zoals thuisblijven en laten testen bij klachten, afstand houden, drukte vermijden en vaak de handen wassen. 

Met ingang van 26 juni is de mondkapjesplicht afgeschaft in winkels, voor contactberoepen en in andere publieksruimten. Het dragen van een mondkapje blijft verplicht in ruimten waar het houden van 1,5 meter afstand niet mogelijk is. Ook in het openbaar vervoer (inclusief stations, luchthaven, etc.)  en op middelbare scholen blijft het dragen van een mondkapje verplicht.

Maximale groepsgrootte van 4 personen

De maximale groepsgrootte in de openbare ruimte is afgeschaft. Iedereen houdt daarbij wel 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. 

Horeca en culturele instellingen

Met ingang van 26 juni zijn de meeste beperkingen opgeheven voor restaurants, cafés en andere horecagelegenheden. Wél gelden er nog steeds voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers per ruimte, alleen zitplaatsen, een gezondheidscheck, enzovoort. Hetzelfde geldt voor alle musea, bibliotheken, bioscopen, theaters, poppodia en andere culturele (binnen)instellingen. Ook deze zijn (onder voorwaarden) weer open voor het publiek. Raadpleeg vóór bezoek hun website!

BELANGRIJK!  Veel beperkingen gelden niet wanneer gewerkt wordt met coronatoegangsbewijzen. Daarmee hoeven bezoekers van horecagelegenheden zich bijvoorbeeld niet meer te houden aan 1,5 meter afstand en mogen ze zich vrij bewegen in de ruimte. Zitplaatsen zijn dan dus niet meer verplicht.

Pretparken, dierentuinen, zwembaden, openlucht musea en andere (buiten)attracties zijn weer open, net als kleedkamers en kantines. Check voor bezoek de voorwaarden!

Sommige restaurants bieden de service van afhaalmaaltijden of bezorging aan huis. Daar kun je nog steeds gebruik van maken! 

Avondklok

Op 23 januari 2021 heeft de overheid een avondklok ingesteld in heel Nederland. Deze maatregel is op 28 april 2021 opgeheven.

Evenementen

Grote eendaagse evenementen mogen vanaf 30 juni weer doorgaan (met een maximum van 15.000 bezoekers). Er gelden wel voorwaarden; check deze vooraf!

Goes extra schoon!

Naast de 1,5 meter afstand is het belangrijk om extra vaak onze handen te wassen en andere hygiënemaatregelen in acht te nemen. De winkels vragen je daarom je handen te desinfecteren bij binnenkomst en hebben desinfectiemiddelen klaar staan om eventuele winkelmandjes te desinfecteren. Steeds meer winkels hanteren een deurbeleid om drukte in goede banen te leiden. Volg hun aanwijzingen altijd op! Grotere supermarkten hebben speciale 'winkeluren' voor ouderen en andere personen met een kwetsbare gezondheid. 

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Voor fietsers zijn tijdelijk extra fietsparkeerplaatsen gerealiseerd bij de entrees van de binnenstad. Behalve op het Damplein, vind je deze extra plaatsen op de Keizersdijk, Singelstraat, Grote Markt, Bleekveld en Oostwal. Dit om het parkeren van fietsen in de (smalle) winkelstraten te voorkomen. 

Koopavond en koopzondag

Koopavonden en koopzondagen mogen weer doorgaan als vanouds. 

Wat jij kunt doen!

Ook als bezoeker kun je bijdragen aan een veilige binnenstad. Daarom vraagt de gemeente bezoekers:

  • zich te houden aan de 1,5 meter afstand en andere geldende richtlijnen in de binnenstad, zowel in de openbare ruimte als in de winkels en horecagelegenheden);
  • fietsen te parkeren bij de daarvoor bestemde fietsparkeerplaatsen, zodat de 1,5 meter afstand ook in de smalle winkelstraten kan worden bewaard;
  • waar mogelijk drukke tijden te vermijden en op rustige momenten naar de binnenstad te komen;
  • bij gezondheidsklachten als koorts, hoesten en andere verkoudheidsklachten zich te laten testen, thuis te blijven en het contact met anderen te vermijden, tot de klachten verdwenen zijn;

Shop lokaal!

En tenslotte de oproep: shop zoveel mogelijk lokaal, ook online!. Veel Goese winkels bieden de service om je aankopen thuis te bezorgen, in veel gevallen gratis. Zo zorgen we er samen voor dat onze mooie, gezellige binnenstad deze bizarre coronatijd goed doorkomt!

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/coronavirus