Maatregelen coronavirus

Het aantal coronabesmettingen is flink gedaald de afgelopen tijd en het grootste deel van de bevolking is inmiddels gevaccineerd. Dit maakt dat we ons 'normale' leven stap-voor-stap weer op kunnen pakken. Veel maatregelen zijn inmiddels versoepeld of opgeheven. Zo hoeven we op veel plekken geen mondkapje meer te dragen, hoeven we geen anderhalve meter afstand meer te houden en mogen we weer genieten van festivals, evenementen, enzovoort. 

Coronatoegangsbewijs

Verschillende maatregelen gelden nog wél. Zo wordt op veel plekken gevraagd naar een coronatoegangsbewijs. Daarmee toon je aan dat je bent gevaccineerd, bent hersteld van corona (en gevaccineerd)  en/of recent bent getest. Deze maatregel geldt minimaal tot 1 november 2021. De overheid wil hiermee voorkomen dat het coronavirus opnieuw de kop opsteekt. 

Het coronatoegangsbewijs geldt voor iedereen vanaf 13 jaar. Iedereen ouder dan 14 jaar moet bovendien een geldig legitimatiebewijs kunnen tonen.

BELANGRIJK!

Ga je ergens naar toe waar je je coronatoegangsbewijs moet laten zien? Vergeet dan ook niet je ID-bewijs!  

Horeca

Restaurants, cafetarias en terrassen mogen weer open volgens de normale openings- en sluitingstijden, maar ook daar gelden nog voorwaarden. Zo zijn horecaondernemers verplicht te vragen naar een coronatoegangsbewijs, wanneer je bij een horecagelegenheid naar binnen gaat. Ook als je op het terras zit en even naar binnengaat voor toiletbezoek of om te betalen. De terrassen zelf zijn wel te bezoeken zonder toegangsbewijs, en ook afhalen van maaltijden kan zonder coronatoegangsbewijs.

Voor nachtclubs en discotheken geldt verder dat ze open mogen zijn tot (uiterlijk) middernacht.

Mondkapje

Met ingang van 26 juni is de mondkapjesplicht afgeschaft in winkels, voor contactberoepen en in andere publieksruimten. Het dragen van een mondkapje blijft verplicht in het openbaar vervoer, maar niet meer op de stations. Ook op scholen hoeven leerlingen en docenten geen mondkapje meer te dragen.

Horeca en culturele instellingen

De horeca en culturele instellingen mogen sinds 25 september weer op volle sterkte open. Dus we kunnen weer heerlijk een avondje uit naar de bioscoop, het theater, een concert, enz. Voor alles wat binnen plaatsvindt, moet je wel een coronatoegangsbewijs laten zien. Een uitzondering hierop zijn de musea en bibliotheken. Deze zijn ook zonder coronatoegangsbewijs toegankelijk. Heb je plannen? Raadpleeg vóór bezoek hun website!

BELANGRIJK! 

Veel beperkingen gelden niet wanneer gewerkt wordt met coronatoegangsbewijzen. Daarmee hoeven bezoekers van horecagelegenheden zich bijvoorbeeld niet meer te houden aan 1,5 meter afstand en mogen ze zich vrij bewegen in de ruimte. Zitplaatsen zijn dus niet meer verplicht.

Ook pretparken, dierentuinen, zwembaden en andere attracties zijn weer open, net als kleedkamers en kantines. Check voor je bezoek de voorwaarden!

Sommige restaurants bieden de service van afhaalmaaltijden of bezorging aan huis. Daar kun je nog steeds gebruik van maken! 

Evenementen

Met ingang van 25 september zijn alle evenementen (onder voorwaarden) weer toegestaan. Ook is weer publiek toegestaan bij sportwedstrijden (prof en amateur). Check de voorwaarden vooraf!

Goes extra schoon!

Om nieuwe coronabesmettingen te voorkomen, blijft het belangrijk om extra vaak onze handen te wassen en andere hygiënemaatregelen in acht te nemen. Veel winkels vragen je daarom je handen te desinfecteren bij binnenkomst en hebben desinfectiemiddelen klaar staan om eventuele winkelmandjes te desinfecteren. Volg hun aanwijzingen altijd op!  En 1,5 meter afstand houden blijft een goede preventieve maatregel, ook al mogen we deze loslaten.

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Voor fietsers zijn (tijdelijk) extra fietsparkeerplaatsen gerealiseerd bij de entrees van de binnenstad. Behalve op het Damplein, vind je deze extra plaatsen op de Keizersdijk, Singelstraat, Grote Markt, Bleekveld en Oostwal. Dit om het parkeren van fietsen in de (smalle) winkelstraten te voorkomen. 

Koopavond en koopzondag

Koopavonden en koopzondagen gaan weer gewoon door. 

Wat jij kunt doen!

Ook als bezoeker kun je bijdragen aan een veilige binnenstad. Daarom vraagt de gemeente bezoekers:

  • zich te houden aan de geldende richtlijnen in de binnenstad, waaronder het (waar nodig) laten zien van een coronatoegangsbewijs en ID-bewijs;
  • fietsen te parkeren bij de daarvoor bestemde fietsparkeerplaatsen;
  • bij gezondheidsklachten als koorts, hoesten en andere verkoudheidsklachten zich te laten testen, thuis te blijven en het contact met anderen te vermijden, tot de klachten verdwenen zijn;

Shop lokaal!

En tenslotte de oproep: shop zoveel mogelijk lokaal, ook online!. Veel Goese winkels bieden de service om je aankopen thuis te bezorgen, in veel gevallen gratis. Zo zorgen we er samen voor dat onze mooie, gezellige binnenstad deze bizarre coronatijd weer goed te boven komt!

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/coronavirus