Maatregelen coronavirus

Vanwege de stijgende coronacijfers en de toenemende druk op de gezondheidszorg, heeft het kabinet besloten een tijdelijke lockdown in te stellen. Deze lockdown geldt voorlopig van 15 december 2020 tot 19 januari 2021. Dit houdt in dat iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven, fysieke contacten met anderen zoveel mogelijk moet beperken en dat alle niet-essentiële winkels en voorzieningen tijdelijk moeten sluiten. Scholen en universiteiten bieden hun lessen in de regel online aan en iedereen werkt zoveel mogelijk vanuit huis.

Supermarkten, drogisterijen en andere verkooppunten van noodzakelijke levensmiddelen (bijvoorbeeld bakkers, slagers en groentenwinkels) mogen open blijven. Hetzelffde geldt voor alle medische contactberoepen, zoals fysiotherapeuten en tandartsen. Bij het bezoek aan deze winkels en voorzieningen geldt nog steeds dat we ons (waar mogelijk) blijven houden aan de 1,5 meter afstand.  

Mondkapje

Sinds 1 december 2020 is het verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen in winkels en andere publieke binnenruimten. Dit in aanvulling op de andere richtlijnen van het RIVM, zoals thuisblijven en laten testen bij klachten, afstand houden, drukte vermijden en vaak de handen wassen. 

Maximale groepsgrootte van 2 personen

De maximale groepsgrootte in de openbare ruimte is 2 personen. Iedereen houdt daarbij 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Verder geldt het advies om alleen voor noodzakelijke boodschappen, werk of andere verplichtingen de deur uit te gaan. 

Horeca en culturele instellingen

Alle restaurants, cafés (inclusief terrassen) en andere horecagelegenheden blijven voorlopig dicht tot 19 januari 2021. Hetzelfde geldt (met ingang van 15 december 2020) voor alle musea, bibliotheken, bioscopen, theaters, poppodia en andere culturele instellingen. Ook alle pretparken, dierentuinen, zwembaden en andere attracties zijn tot 19 januari 2021 gesloten.    

Sommige restaurants bieden de service van afhaalmaaltijden of bezorging aan huis. Daar kun je nog steeds gebruik van maken! Na 20.00 uur (tot 7.00 uur)mogen ze geen alcohol verkopen of bezorgen. Dat geldt ook voor supermarkten en alle andere verkooppunten van alcohol. Buitenshuis alcohol drinken s niet toegestaan tussen 20.00 uur en 7.00 uur. 

Evenementen

De meeste evenementen gaan tot nader bericht niet door. De Goese weekmarkt gaat wél door. Draag ook hier een mondkapje, houdt 1,5 meter afstand en kom zoveel mogelijk alleen (niet met het hele gezin).

Goes extra schoon!

Naast de 1,5 meter afstand is het belangrijk om extra vaak onze handen te wassen en andere hygiënemaatregelen in acht te nemen. De winkels die open mogen blijven, vragen je daarom je handen te desinfecteren bij binnenkomst en hebben desinfectiemiddelen klaar staan om eventuele winkelmandjes te desinfecteren. Steeds meer winkels hanteren een deurbeleid om drukte in goede banen te leiden. Volg hun aanwijzingen altijd op! Grotere supermarkten hebben speciale 'winkeluren' voor ouderen en andere personen met een kwetsbare gezondheid.

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Voor fietsers zijn tijdelijk extra fietsparkeerplaatsen gerealiseerd bij de entrees van de binnenstad. Behalve op het Damplein, vind je deze extra plaatsen op de Keizersdijk, Singelstraat, Grote Markt, Bleekveld en Oostwal. Dit om het parkeren van fietsen in de (smalle) winkelstraten te voorkomen. Het dringende advies tijdens de lockdown blijft echter: blijf thuis en kom alleen naar de binnenstad voor noodzakelijke aankopen.

Koopavond

De koopavonden in Goes, elke donderdag, gaan tijdens de lockdown niet door. Ook de koopzondagen zijn tijdelijk afgelast.

Wat jij kunt doen!

Ook als bezoeker kun je bijdragen aan een veilige binnenstad. Daarom vraagt de gemeente bezoekers:

  • zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen voor noodzakelijke boodschappen en aankopen naar de binnenstad te komen;
  • zich te houden aan de 1,5 meter afstand en andere geldende richtlijnen in de binnenstad, zowel in de openbare ruimte als in de winkels en horecagelegenheden (voor afhaalmenu's);
  • de maximale groepsgrootte op straat in acht te nemen (maximaal 2 personen, m.u.v. gezinnen);
  • boodschappen zoveel mogelijk alleen te doen (niet met het hele gezin);
  • fietsen te parkeren bij de daarvoor bestemde fietsparkeerplaatsen, zodat de 1,5 meter afstand ook in de smalle winkelstraten kan worden bewaard;
  • waar mogelijk  drukke tijden te vermijden en op rustige momenten naar de binnenstad te komen;
  • bij gezondheidsklachten als koorts, hoesten en andere verkoudheidsklachten zich te laten testen, thuis te blijven en het contact met anderen te vermijden, tot de klachten verdwenen zijn;
  • in winkels en andere openbare binnenruimten een niet-medisch mondkapje te dragen. Dit is verplicht sinds 1 december 2020.

Shop lokaal!

En tenslotte de oproep: shop zoveel mogelijk lokaal, ook online!. Vooral nu. Veel Goese winkels bieden de service om je aankopen thuis te bezorgen, in veel gevallen gratis. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat onze mooie, gezellige binnenstad deze bizarre coronatijd goed doorkomt!

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/coronavirus