Stop! lappen Merk- en borduur lappen in de Grote Kerk in Goes

Stop! lappen  Merk- en borduur lappen  in de Grote Kerk in Goes

De zomerexpositie van het Historisch Museum de Bevelanden in de Grote Kerk te Goes biedt wederom een keur aan stop-, merk- en borduurlappen. Van 20 juli t/m 6 augustus 2016 zijn in de kerk ca. 40 merk- en stoplappen uit eigen collectie te zien, aangevuld met werk van Sary Maas, Jasperien Elenbaas en anderen. Toegang tot de kerk is gratis. De kerkexpositie is geopend van maandag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 13.00 – 17.00 uur. Op zondag is de kerk gesloten.

Merklappen, stoplappen en borduurlappen
Merklappen werden gemaakt door meisjes van 5 tot 14 jaar als oefening voor het borduren en merken van het later door hen te maken linnengoed en/of kleding. Het alfabet gebruikte men voor het merken van de linnenuitzet en de cijfers om aan te geven hoeveel men van een bepaalde soort bezat. Stoplappen zijn zeer herkenbaar. Hierop moest men leren stoppen en herstellen van delicate stoffen zoals bijvoorbeeld damast tafellinnen. Bij merk- en borduurlappen ziet men op beide geborduurde motieven. Bij de merklap zijn de motieven willekeurig gerangschikt en gecombineerd met het alfabet terwijl bij borduurlappen de motieven symmetrisch zijn gerangschikt en niet altijd gecombineerd met het alfabet. Op reis naar België en Litouwen, verhuizen van het ene depot naar het andere. Onze merklappencollectie is de laatste tijd in Goes niet te zien geweest. Reden om deze speciaal voor de zomerexpositie in de Grote Kerk tevoorschijn te halen zodat deze gedurende drie weken te bekijken zijn.

Sary Maas en anderen.
Daarnaast is er in de kerk werk te zien van Sary Maas. Sary heeft een brede interesse en is op het moment druk bezig met borduurwerk van de klederdrachten van Nederland. Sary is onder meer bekend van de wit op wit borduurtechniek van de geparelde (Walcherse) beukjes. Behalve het werk van Sary Maas is er ook werk te zien van Jasperien Elenbaas en anderen. Bijzonder is ook de levensboom van Annely Vos met het geborduurde verhaal erachter over 4 generaties

www.hmdb.nl