Voeg jouw evenement toe
2018
2019
Categorie
Weergave
Locatie

26 mei 2018 | 20:00 uur - 22:30 uur COV Goes 100 jaar : Jubileumconcert Joseph Haydn - Die Schöpfung

COV Goes 100 jaar : Jubileumconcert Joseph Haydn - Die Schöpfung
Locatie: Grote of Maria Magdalenakerk

De Christelijke Oratorium Vereniging Goes (COV Goes) bestaat in 2018 honderd jaar. Dit heugelijke feit wordt gevierd met de uitvoering van het prachtige oratorium ‘Die Schöpfung’ van Joseph Haydn. Het jubileumconcert van de COV Goes wordt ten gehore gebracht op zaterdag 26 mei 2018 in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes. Het werk wordt uitgevoerd door het koor en drie solisten met begeleiding van klavecimbel en orkest, onder leiding van dirigent Wim van Herk.

Grote of Maria Magdalenakerk, Singelstraat 21, 4461 HZ Goes. Aanvang: 20.00 uur. Kerk open: 19.15 uur. Toegangskaarten: €25 verkrijgbaar via de website www.covgoes.nl en bij Boekhandel de Koperen Tuin, Keizersdijk 16 Goes. Alleen verkrijgbaar in de kerk: toegangskaarten €10 t/m 18 jaar

COV Goes jubileert

De Christelijke Oratorium Vereniging Goes (COV Goes) viert in 2018 haar honderdjarig bestaan. In 1918 vatten enkele inwoners van Goes het plan op een gemengd zangkoor te beginnen. Tijdens een vergadering van ongeveer zeventig zanglustige belangstellenden werd op 17 september 1918 het Christelijk Gemengd Koor Goes opgericht. Het nieuwe koor stond onder leiding van Willem ’t Hooft, die bijna dertig jaar lang de directie voerde. Op voorstel van de latere dirigent Adriaan Kousemaker, die het koor dertig jaar leidde, werd de naam van het koor gewijzigd in Christelijke Oratoriumvereniging Willem ’t Hooft. Halverwege de jaren zeventig van de twintigste eeuw veranderde deze naam in Christelijke Oratorium Vereniging Goes. Izaak Ruissen bracht vernieuwing in de uitvoeringen van het koor. Tijdens zijn directieperiode wierf de Christelijke Oratorium Vereniging Goes heel wat nieuwe leden. Sinds mei 2010 staat de COV Goes onder leiding van dirigent Wim van Herk. Het koor telt rond de zeventig leden.

Die Schöpfung van Haydn

De COV Goes heeft de afgelopen eeuw zowel beroemde oratoria van bekende componisten uitgevoerd als kleinere werken en composities van bij het grote publiek wat minder bekenden componisten.

Bijna een eeuw geleden voerde de COV Goes voor het eerst een oratorium uit met beroepssolisten, namelijk ‘Die Schöpfung’ van Joseph Haydn. Ter gelegenheid van het eeuwfeest is opnieuw gekozen voor dit oratorium. ‘Die Schöpfung’ is een van de belangrijkste partituren uit de koorgeschiedenis en ook een hoogtepunt van Haydn als componist. Het werk ontstond tussen oktober 1796 en april 1798 en wordt algemeen beschouwd als een van Haydn’s meesterwerken. Dit oratorium beschrijft en illustreert muzikaal het scheppingsverhaal volgens het Bijbelboek Genesis. ‘Die Schöpfung’ is een weergaloze compositie waarin Haydn alle oerkrachten en emoties van de schepping tot uitdrukking heeft gebracht.

Medewerkenden

Aan het jubileumconcert van de COV Goes op 26 mei 2018 werken mee: Heleen Koele, sopraan, Frank Fritschy, tenor, Robbert Muuse, bas, Eric Jan Joosse, klavecimbel. De orkestbegeleiding wordt uitgevoerd door het Holland Symfonie Orkest. Het geheel staat onder leiding van dirigent Wim van Herk.

Het jubileumconcert op 26 mei 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Zeeland, de Gemeente Goes, het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland en diverse bedrijven.

Lesbrief

Bij het jubileumconcert heeft dirigent Wim van Herk een lesbrief voor het voortgezet onderwijs vervaardigd. Deze lesbrief gaat in op Joseph Haydn als componist en over een van zijn grootste werken: ‘Die Schöpfung’. De lesbrief kan worden aangevraagd door een e-mail te sturen aan secretariaat@covgoes.nl. Jongeren tot en met 18 jaar kunnen voor slechts € 10,00 het concert bijwonen.

< terug naar overzicht