Goes Europa Film Festival

een week lang vol nieuwe en klassieke films uit heel Europa in de Goese bioscopen

Bestaat er iets als dé Europese film? Dat is iets om eens over na te denken in het Goes-Europajaar.

amelie

Volgens Rutger Wolfson, oud- directeur van het Internationaal Filmfestival Rotterdam., is film hét Europese kunstmedium bij uitstek. Via de Europese cinema krijg je vanzelf iets mee van de bijzondere kwaliteit van de Europese cultuur.  Hij illustreert dat door te wijzen op het verschil met bv de mainstream Amerikaanse film, die volgens hem een  heel uitgesproken moraal heeft. Over de Europese film moet de kijker zelf maar zijn oordeel vellen.

Deze interessante stelling willen we in het Goes Europajaar eens onder de loep nemen. Van vrijdag 18 november t/m zaterdag 26 november vindt in de DaVinci bioscoop Goes en Filmhuis 't Beest het Europa Filmfestival Goes plaats. In die week zijn 23 films te zien die zich afspelen in één van de vijftig Europese landen. Het gaat hierbij zowel om klassiekers als om recente films.

De uitdaging voor dit laatste grote evenement in het Goes-Europa jaar is om samenhang aan te brengen in het aanbod. Dan kom je al gauw bij de vraag: Kun je eigenlijk wel spreken van dé Europese film? Die vraag gaat Rudi de Boer op zaterdag 19 november voor ons beantwoorden in een lezing die vooraf gaat aan een eenmalige marathon uitzending van de Italiaanse film La Meglio Giuventu.

Before Midnight

Stedentrip
Een rode draad in het festival is een stedentrip langs een aantal hoofdsteden als Wenen, Rome, Amsterdam, Berlijn, Parijs en Londen. Zoveel is duidelijk: wie in deze week vaker komt kijken, heeft na acht dagen heel wat van ons werelddeel gezien. Verder is gekozen voor een mix van meer persoonlijke films, zoals de prachtige 'Before' trilogie van regisseur Richard Linklater en meer maatschappelijke films, zoals Alcarras en Gagarine.

Start festival
De feestelijke opening van het Goese festival is de feelgood film Fisherman’s Friends: One and All, op vrijdag 18 november in DaVinci bioscoop Goes met na afloop vrolijke muziek van de Balcony Players die met ons een muzikale reis maken van Ierland, via de Balkan naar Griekenland.

Kaartverkoop
De toegangsprijs voor de openingsfilm inclusief concert is €15,00. De tickets voor alle andere films kosten €9,00. De tickets zijn online te koop via de website van het theater waar de betreffende films draaien en op de dag zelf aan de kassa.  (www.bioscoopgoes.nl  en www.tbeest.nl )

La Meglio Gioventu

Italiaans filmarrangement met lezing en diner

Op zaterdag 19 november is de zes uur durende sprankelende Italiaanse familiekroniek La meglio gioventù uit 2004 te zien. Een unieke film die veertig jaar geschiedenis van Italië omspant, een periode die we mee beleven met het volwassen worden van twee jongens uit Rome. De middag begint met een lezing van filmwetenschapper Rudi de Boer die inzoomt op alle (vermeende) kenmerken van de Europese film waarbij hij ook La meglio gioventù betrekt. Vervolgens worden de eerste twee delen van de film vertoond, waarna het voor maximaal veertig personen mogelijk is om tijdens de pauze in Da Vinci te genieten van een heerlijke Italiaanse diner, bereid door Diego and Elisa Ferrigno van Trattoria la Barca uit Goes. Daarna zijn de delen drie en vier van de film gedraaid. Het arrangement kost € 40,00 en is te bestellen via de website van DaVinci bioscoop Goes.

meer activiteiten

Oekraïne: docu, inleiding en film
Op woensdagmiddag 23 november is in 't Beest de documentaire Maidan te zien waarin de van oorsprong Oekraïense filmmaker Sergej Loznitsa in onverbloemde beelden de volksopstand tussen december 2013 en februari 2014 in Kiew vastlegt.
's Avonds om 19.00 uur gaat Laura Starink in filmtheater 't Beest, voorafgaand aan de film, in op de complexe verhouding en de breuk tussen Rusland en Oekraïne. Laura Starink werkte bijna dertig jaar onder meer als verslaggever en correspondent in Moskou voor NRC Handelsblad. Voor haar boek De schaduw van de grote broer reisde ze door Oekraïne, waar de oorlog voor haar ogen uitbrak. Na de inleiding wordt de film Donbass gedraaid over het conflict tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten aan de hand van elf filmimpressies.

Lezing Before trilogie
De Before trilogie, die op zaterdag 26 november in 't Beest wordt gedraaid, is misschien wel de beste romantisch filmtrilogie die er is gemaakt. Natuurlijk zijn de films los van elkaar te bekijken, maar eigenlijk moet we ze allemaal gaan zien. Met een tussenpoos van negen jaar zien we de ontwikkelingen in het liefdesleven van steeds dezelfde man en dezelfde vrouw. In de films wordt ogenschijnlijk veel geïmproviseerd, maar in werkelijkheid zijn alle scenes tot in de puntjes voorbereid.  Er valt veel meer over deze films te vertellen, die filmisch behoorlijk van elkaar verschillen.  Alle reden om de film te laten voorafgaan door een inleiding, verzorgd door Gerlinda Heywegen, filmkenner en een grote fan van deze trilogie. Gerlinda is filmprogrammamaker voor o.a. Film by the Sea. Ze werkt met veel filmvertoners samen en is een gedreven spreker.

Goes Europa filmfestival

Alle films (op alfabetische volgorde)

Alcarràs (Carla Simón, 2022)

Van oudsher verzamelt de Solé familie zich in de zomerperiode in Alcarràs om de perzikoogst te plukken. Maar er liggen plannen op tafel om de boomgaard om te kappen en zonnepanelen te plaatsen. Dit zorgt voor een breuk tussen de hechte familieleden, die een onzekere toekomst tegemoet gaan.

Ania (Michal Bandurski, Krystian Kuczkowski, 2022) (Pools gesproken, Engels ondertiteld)

Documentaire over de in 2014 overleden actrice Ania Przybylska met een lange filmcarriere. De familie vertelt hoe ze in het gewone leven was. Collega's vertellen over haar werk op de set, terwijl vrienden vertellen hoe ze zich haar herinneren.

Before Sunrise (Richard Linklater, 1995) 

Twee twintigers ontmoeten elkaar in de trein ontmoeten en besluiten samen uit te stappen en een nacht lang door Wenen te wandelen. Stapelverliefd zijn ze, maar tegen het ochtendgloren nemen ze afscheid, zonder adressen uit te wisselen.

Before Sunset (Richard Linklater, 2004)

Negen jaar na hun eerste ontmoeting in Wenen komen de Amerikaan Jesse en de Franse Celine elkaar weer tegen bij een signeersessie in Parijs. Al snel blijkt hoe groot de impact van hun vorige ontmoeting het afgelopen decennium op hun leven is geweest.

Before Midnight (Richard Linklater, 2013)

Het vervolg op Before Sunrise en Before Sunset. We ontmoeten Jesse en Celine negen jaar later in Griekenland. Het is bijna twee decennia geleden dat ze elkaar voor het eerst zagen in Wenen. Voor de klok middernacht slaat, zal er een nieuwe episode in hun verhaal bijgeschreven zijn.

Coco (Lee Unkric, 2017) (animatiefilm 9 +)

Coco gaat over Miguel, een twaalfjarige jongen. De droom van Miguel is om muziek maken, maar zijn familie is hier faliekant tegen.  Wanneer hij zijn droom najaagt, komt hij onverwacht in het Land van de Doden terecht. Coco bevat de perfecte mix van verhaal, humor en drama. Er valt veel te genieten voor zowel kinderen als volwassenen.

Donbass (Sergey Loznitsa, 2018)

Het Donetsbekken, in het oosten van Oekraïne, wordt bezet door meerdere criminele bendes die in oorlog zijn met het leger, concurrerende bendes en de Russische troepen. Overal heerst angst, woede en argwaan, maar wat is echt en wat is fake?

Fabian Oder Der Gang Der Hunde (Dominik Graf, 2021)

Berlijn in de jaren '20. De jonge Jakob Fabian werkt overdag op een reclameafdeling en leeft  's nachts op straat.  Hij beleeft een romance met Cornelia, een rechtenstudente die liever filmster wil worden. Haar carrière krijgt een vliegende start krijgt. Zijn worsteling met de toekomst gaat door.

Fisherman’s Friends: One and All (Meg Leonard en Nick Moorcroft 2022)

Vervolg op de succesvolle muzikale komedie uit 2019. De film volgt de zangers van shantykoor Fisherman’s Friends op de hobbelige weg naar het beroemde popfestival Glastonbury. 

Gagarine: (Fanny Liatard en Jérémy Trouilh, 2020)

De zestienjarige Youri groeit op in de wijk Gagarine, aan de buitenrand van Parijs. Zijn grote droom is om ruimtevaarder te worden. Wanneer hij hoort dat men de wijk wil slopen, komt hij samen met zijn vrienden in verzet.

Ich Bin Dein Mensch (Maria Schrader, 2021)

Om in aanmerking te komen voor extra onderzoeksbudget, stemt wetenschapper Alma ermee in om drie weken samen te wonen met een levensechte robot die is ontworpen voor eenzame alleenstaanden. Tegen wil en dank begint ze zich aan hem te hechten.

La Meglio Gioventù: (Marco Tullio Giordana, 2003)

De sprankelende Italiaanse familiekroniek La meglio gioventù (De beste jeugd) omspant veertig jaar geschiedenis van Italie. De film spitst zich toe op de broers Nicola en Matteo en verweeft hun passies, idealen en tegenslagen op indrukwekkende wijze met  gebeurtenissen uit de recente Italiaanse geschiedenis.

Las Bestias (Rodrigo Sorogoyen, 2022)

Antoine en zijn vrouw Olga runnen een biologische boerderij in het Spaanse Galicië. De plaatselijke bevolking ziet het Franse echtpaar als indringers. Hun verzet tegen een windmolenpark zet de verhoudingen op scherp, waarna de situatie volledig uit de hand dreigt te lopen.

Maidan (Sergey Loznitsa, 2014)

Maidan is het centrale plein in Kiev. Vanaf november 2013 protesteren burgers hier tegen het regiem van president Yanukovych. De regisseur concentreert zich op het doorzettingsvermogen en de hoop van de demonstranten, van wie er  aan het einde van de film het leven hebben gelaten.

My Beautiful Laundrette: (Stephen Frears, 1985)

De film vertelt het verhaal van de rijke Paki Omar en de kansarme Brit Johnny die samen een wasserette beginnen. Johnny is een buitenstaander, blank maar zowel blanke als Aziatische Londenaren accepteren hem niet helemaal.

Naked (Mike Leigh, 1993)

Johnny is de ene keer cynisch en immoreel en op andere momenten liefdevol en gepassioneerd. Hij  zoekt in London Louise op, een vriendin van vroeger.  Als hij het benauwd krijgt van de haar huisgenote ontvlucht Johnny het huis en kiest hij voor een leven op straat.

Narcosis (Martijn de Jong, 2022)

Een vader komt tijdens een professionele duik niet meer boven. Zijn gezin blijft ontredderd achter, zonder kans om afscheid te nemen. Hoe vinden ze een manier om hiermee om te gaan?

Niemand In De Stad (Michiel van Erp, 2018)

Drie vrienden ervaren de pieken en dalen van hun tijd als lid van een Amsterdamse studentenvereniging. Het is een turbulente periode waarin ze met wisselend succes proberen los te komen van hun ouders en achtergrond.

Quo Vadis, Aida? (Jasmila Zbanic, 2020)

Aida werkt als tolk voor de Nederlandse VN-militairen in Srebrenica. Samen met haar man en zonen zoekt ze veiligheid in de VN-basis. De bescherming die de militairen bieden, blijkt echter minimaal en Aida moet bepalen hoe ver ze gaat om haar familie te beschermen.

The Most Beautiful Boy In The World (Kristina Lindström, 2021)

Filmmaker Luchino Visconti koos in 1970  de verlegen 15-jarige tiener Björn Andrésen als de perfecte jongen om de absolute schoonheid te personifiëren in 'De Dood in Venetië'. De faam die  Björn Andrésen  hiermee verwierf, gaf een bizarre wending aan zijn leven dat voorbestemd leek voor tragiek.

The Worst Person In The World (Joachim Trier, 2021)

Julie loopt tegen de dertig en heeft het gevoel dat haar leven stilstaat. Hoewel haar relatie met de oudere, succesvolle striptekenaar Aksel stabiel is, vraagt Julie zich af of dit alles is wat het leven haar te bieden heeft, waarna ze haar leven over een andere boeg gooit.

Tori Et Lokita (Jean-Pierre Dardenne en Luc Dardenne, 2022)

Twee tieners Tori en Lokita besluiten, ieder afzonderlijk, vanuit een Afrikaans land naar Europa te vluchten. In België worden ze met de harde realiteit van het vluchtelingenleven geconfronteerd. Wanneer ze elkaar ontmoeten, groeit er een hechte vriendschap.

programmering

Data november

DaVinci middagfilm

DaVinci avondfilm,

't Beest middagfilm, 13.30 uur

't Beest avondfilm, 20.00 uur

Vrijdag-18

 

Opening 19.30 uur

Fisherman’s Friends: One and All

ca 2130 Muziek door Balcony Players

 

 

Zaterdag

13.30 uur Lezing 'Bestaat de Europese film nu echt' door Rudi de Boer

La Meglio Gioventù 1 en 2,

gevolgd door Italiaans pauzediner,

verzorgd door Trattoria La Barca

Ca 19.30 La Meglio Gioventù 3 en 4

 

 

Zondag-20

13.00 Coco (animatiefilm 9+)

15.30 Gagarine

16.00 Ania (Pools gesproken, Engels ondertiteld)

 

 

 

Maandag-21

 

15.00 Ich bin dein Mensch

13.30 Fabian oder der Gang der Hunde

 

Dinsdag-22

 

 

13.30 My Beautiful Laundrette

20.00 Naked

Woensdag-23

 

20.00 Quo vadis, Aida?

13.30 Maidan documentaire

19.00 Lezing Laura Starink en 20.00 film Donbass

Donderdag-24

15.00 Niemand in de stad

20.00 Narcosis

 

2.00 Tori et Lokita

Vrijdag-25

15.00 Alcarras

20.00 Las Bestias

13.30 The worst Person in the World

19.30 uur The Most Beautiful Boy In The World

 

Mats Eilerdsun: Noorse jazz

Zaterdag-26

 

 

13.00 – 13.30: Inleiding door

Gerlinda Heywegen over de

The Before Trilogy van Richard Linklater: 

13.30 – 15.15: Before Sunrise (1995/Wenen)

15.45 – 17.15: Before Sunset (2004/Parijs)

19.00 – 20.45: Before Midnight (2013/Griekenland)

 

Afsluitend muziek door Balkan beats / This is Lovski

 

 

meer info europa@goes.nl

kaartverkoop via DaVinci bioscoop en Filmhuis 't Beest