FASHION & ART AROUND EUROPE

Alles over de diversiteit van mode in Europa zie je op de expositie “Fashion & art around Europe’ 25 september t/m 30 oktober in het historisch stadhuis van Goes op de Grote Markt.  Naast couturestukken van bekende Nederlandse ontwerpers zoals Mart Visser, Ronald Kolk en Edwin Oudshoorn ziet u bijzondere creaties uit Spanje, Engeland maar ook Slovenië en Kroatië. Bijzonder is de creatie van de Franse ontwerper Yves Saint Laurent uit de privécollectie van actrice Catherine Deneuve. Klik hier om uw tickets te bestellen 

De expositie is rolstoeltoegankelijk. Er kan gebruik worden gemaakt van een mobiele traplift.

impressie expositie, klik hier voor de videoclip

Veel verschillende volkeren, culturen en talen bestaan naast elkaar op het Europese continent, wat de idealen diversiteit, harmonie en integratie belangrijker dan ooit maakt.  Ieder Europees land staat bekend om haar eigen stijl en visie op mode. Zo kleed de Nederlandse vrouw (en man) zich vaak stoer en casual, Franse vrouwen kleden zich daarentegen vaak  vrouwelijk en elegant. De komst van sociale media en webshops zorgen er wel voor dat mode steeds universeler wordt, doordat veel mensen bij dezelfde grotere (online) winkels kleding kopen. Tijdens de expositie laten we vooral de verschillen maar ook de overeenkomsten zien in de mode van verschillende Europese culturen, door werken van een geselecteerd aantal Europese ontwerpers tentoon te stellen aan het publiek.   

Find the English version

fashion expo Goes Europe

Tijdens deze expositie zullen de verschillende ruimtes van het stadhuis aan de Grote Markt ingericht zijn met mode uit Europa.
Er is mode en kunst van verschillende ontwerpers uit Europese landen te bewonderen.
Bezoekers krijgen de kans om meer dan 25 unieke ensembles te bekijken die zijn gemaakt door minimaal 12 bekende Europese Modeontwerpers en/ of Kunstenaars. 
 

Expositie van 25 september t/m 30 oktober 2021
Entreetickets € 5,- p.p.
kinderen tot 4 jaar gratis en 4 t/m 12 jaar € 2,50. 
Klik hier om uw tickets te bestellen 

Klik hier voor een arrangement van Hotel Goes indien u uw bezoek wilt combineren met een meerdaags verblijf in Goes. (kortingscode staat vermeld op entreeticket) 

edwin oudshoorn couturier

DESIGNERS

Nederland - Designer: Edwin Oudshoorn
De in Nederland geboren ontwerper Edwin Oudshoorn (Lisse, 30 april 1980) is een kunstenaar die de taal van de mode spreekt. Een vakman in hart en nieren die zijn liefde voor het leven vertaalt in veelzijdige collecties, met een herkenbare signatuur. Met zijn vele romantische ontwerpen vertelt Oudshoorn zijn verhalen. Naast verschillende modeshows in binnen- en buitenland presenteerde Edwin zijn collecties ook in verschillende musea, waaronder vier keer in het Rijksmuseum, het Gemeentemuseum in Den Haag, Stedelijk Museum Amsterdam, Teylers Museum en Musee de la Vie Romantique in Parijs tijdens Couture Week, én in het voorjaar van 2021 tijdens Goes Couture.

Edwin Oudshoorn 2021

Speciaal voor de provincie Zeeland en in het bijzonder voor Goes ontwierp Edwin Oudshoorn een collectie. ‘Duidelijk Zeeland’, ‘Duidelijk Mode’ & ‘Duidelijk Edwin’. Het gaat om de elementen én de look. Technieken die je toepast op andere stoffen, roepen meteen een heel ander gevoel op. Maar iedereen herkend in elk geval iets Zeeuws . Herkenbaar Zeeuws dus maar gezien door het oog van een ‘buitenstaander’. Voor Edwin ging het tijdens het ontwerpen van deze collectie vooral om de Zeeuwse iconen. 

alib

Spanje - Designer: Adlib Moda Ibiza
Adlib Moda Ibiza, een parade van vrijheid, style, en cultuur. Zij vieren in 2021 hun 50 - jarig bestaan. Dit samenwerkings platform bestaande uit 32 designers van het eiland Ibiza omvat verschillende mode stylen. ‘Natural Adlib’, zijn de natuurlijke en ecologisch werkende designers. ‘Future Adlib’ zijn de jonge toekomstige designers met hun eigen kijk op mode. En ‘Adlib Moda’ is de van oudsher afstammende eilandvorm welke we allemaal kennen door zijn herkenbare mix van cultuur, tradities en zuiver handwerk.

ibiza

Voor deze expositie laat Adlib Moda een ruime mix van designers en ontwerpen zien welke de bovengenoemde herkenbare elementen van cultuur, traditie en zuiver handwerk hebben, maar dit vertaald naar de huidige toonbeeld van mode. Maar er is meer te zien van Adlib Moda Ibiza. Denk daarbij aan schoenen, hoeden, kunstobjecten en niet in de laatste plaats prachtige handgemaakte sieraden.

kolk

Nederland - Designer: Ronald Kolk
Zeg je Ronald Kolk, dan zeg je theater. Ronald Kolk had 25 jaar een eigen couturehuis.  Hij kleedde sterren als Grace Jones, Bette Midler, Ruth Jacott, Liesbeth List en diverse leden van het Nederlands Koninklijk Huis. Hij noemt zichzelf een  ‘barokke ontwerper’, met veel tegenstellingen, die veelvuldig gebruik maakt van bijzondere stoffen, kiest voor vrouwelijke vormen en oog heeft voor detail. Samengevat als Progressief en nostalgisch, flamboyant en melancholiek, vrolijk en ernstig, perfectionistisch en vliegensvlug.

kolk

Voor deze expositie liet Ronald zich inspireren door de oude boudoir kamers. Dit waren ruimtes in de achttiende eeuw vooral in Frankrijk populair, meestal elegant ingericht vertrek, waarin de vrouw des huizes zich kon terugtrekken. Op zijn geheel eigen manier geeft Ronald hier invulling aan. Ronald Kolk tot in de kleinste verfijnde details. Zijn gebruik van pailletten en borduurwerk is daar een voorbeeld van. Maar vooral de kragen en de manchetten zijn kenmerkend en herkenbaar voor de couture van Ronald Kolk.

Designer Barjis Chohan

Engeland - Designer: Barjis Chohan
Barjis Chohan is afgestudeerd aan de London College of Fashion en Central St. Martins, werkte samen met de iconische Vivienne Westwood voordat ze haar bedrijf startte in het jaar 2000. Ze breidde haar bedrijf uit met haar gevierde kledinglijn in 2011 en is sindsdien de pionier in het introduceren van high-end mode op de bescheiden markt. Ze is niet bang om ‘anders’ te zijn en kiest ervoor om geen regels in de mode te volgen. Barjis London vindt dat het werk voor zichzelf moet spreken. Momenteel streeft zij ernaar om producten te maken die duurzaam zijn en niet onze omgeving en onze oceanen vervuilen. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, "Ik wil mooi, duurzaam werk maken van de hoogste kwaliteit

GB2020

Een mix van design kleding, wandbekleding, kussens, vloerkleden en sjawls. Dit ensemble voor Fashion & Art Around Europe laat zien hoe Barish Chohan mode laat samensmelten met de leefomgeving. De collectie zal bestaan uit verschillende looks.

De afdruk is het ontwerp. Deze print zal worden gebruikt op de ontwerpen die terwijl u dit leest worden ontworpen en gemaakt.  De getoonde stukken zijn geïnspireerd op Pakistaanse invloeden maar vertaald naar de Engelse 2021 vrouw.

João Rôlo

Portugal - Designer: João Rôlo

João Rôlo is een Portugese couturier. Al 30 jaar toegewijd aan de modewereld. Hij is een visionair en liefhebber van vrouwelijke elegantie. João Rôlo volgde de opleiding Textieltechniek waar hij voor het eerst kennis maakte met de fascinerende wereld van stoffen en mode. Van daaruit besluit hij zijn eigen merk te creëren. Hij opende zijn eerste atelier in Lissabon in de jaren 80. 'Bestudeer het profiel van de cliënt en maak het model, afhankelijk van de kenmerken, niet alleen fysiek, maar ook psychologisch'. Dat is zijn credo.

João Rôlo

Drie jaar na de opening van zijn atelier maakte hij de grote sprong naar de internationale catwalks, showde in Parijs, Monaco, Vietnam of Dubai. Hij kleed onder anderen beroemdheden als voormalig Spice Girl Melanie Brown, en engelse 'Dancing with the Stars' presentatrice Holly Willoughby, voor buitengewone evenementen als het filmfestival van Cannes.

Fabienne Delvigne

België - Designer: Fabienne Delvigne

Fabienne Delvigne specialiseerde zich sinds 1987 in het ontwerpen en vervaardigen van haute couture hoeden, juwelen, handtassen en andere mode accessoires.

De elegante hoeden ontworpen al sinds de late jaren ’80 door Fabienne Delvigne hebben haar toegelaten met de loop der tijd om de favoriete leverancier te worden van leden van Koninklijke families verspreid in Europa, waaronder Hare Majesteit Koningin Mathilde van België, Hare Majesteit Koningin Paola van België, Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Silvia van Zweden en haar dochter Prinses Victoria en Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Maxima van Nederland.

Fabienne Delvigne Klaproos

Het verhaal achter de foto;

Koningin Mathilde van België zou naar Engeland afreizen ter gelegenheid van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Bij dergelijke evenementen is het traditioneel om een klaproos te dragen ter nagedachtenis aan degenen die op het slagveld zijn gevallen. Fabienne werd gevraagd om een mooie stoffen klaproos voor de koningin te maken, en het was precies deze bloem die haar later inspireerde om een nieuw ontwerp te maken. Ze noemde deze creatie 'klaprozen'.

Tijdens de expositie worden er prachtige hoeden creaties getoond met ieder hun eigen verhaal.

Lana Puljic

Kroatië - Designer: Lana Puljic

Lana Puljic is een modeontwerpster gevestigd in Zagreb, Kroatië. Haar merk heet 'Lokomotiva' (locomotief), en staat symbool voor vooruitgang, kracht & positieve energie

Een van Lana's grootste passies sinds jonge leeftijd was mode en op de een of andere manier wist ze dat haar creativiteit haar ertoe zou brengen zich op dit gebied te uiten. Een paar jaar na haar masteropleiding aan de Faculteit Bouwkunde in Zagreb, zette Lana haar opleiding in het buitenland voort, dit keer in de mode. Dit leidde haar naar 'the London College of Fashion', waar ze het Graduate Diploma Fashion Design Technology voltooide. Zij showde o.a. tijdens Milaan fashion Week.

De ontwerpen van Lana zijn uiteenlopend van stijl. Denk hierbij van draagbare stukken met een speciale eigen touch tot uitgesproken items.

Lena Puljic

De ontwerpen van Lana Puljic worden met de hand in Zagreb gemaakt. Het idee is om unieke, tijdloze stukken te creëren met veel flair in hoogwaardige, weelderige materialen met aandacht voor de details en uitvoering in elk kledingstuk. Soms houdt de ontwerpster, in bijna absurde mate, ervan om volumes en details te overdrijven en speelt zij graag met iets lichts op iets zwaars, iets delicaat en romantisch op iets sterks en robuusts. Lokomotiva is toegewijd aan het creëren van mooie, maar gewaagde statement stukken voor iedereen, ongeacht hun geslacht of leeftijd. Lana Puljic creëert in de eerste plaats items die gedragen kunnen worden door iedereen die geloofd in haar eigen individualiteit en karakter.

Matic Veler

Slovenia - Designer - Matic Veler

Matic Veler is een jonge Sloveense modeontwerper wiens benadering van mode uniek is in de zin van hoe hij mode als kunst beschouwt.

Tegelijkertijd probeert hij massaproductie van kleding en de bekende mode-industrie te vermijden. Het belang van het begrijpen van zijn esthetiek, vooral als kunstenaar, en het hebben van een rode draad door vast te houden aan zijn werkfilosofie, zal altijd zijn prioriteit zijn.

Tegenwoordig kan kunst erg oppervlakkig zijn en geen sterke achtergrond hebben om het te ondersteunen met een goed verhaal.

Zijn idee is om mode te kopen zoals men dat doet bij het aankopen van een kunstwerk. Niet alleen om het te dragen en op te bergen in de kast.

Zijn motto is dan ook 'Fashion is Art'

Matic Veler

Hij zou zijn werkfilosofie verdeeld over werelden noemen. Het verhaal dat hij vertelt is dat hij thuis in Slovenië opgroeide, omringd door de moderne, socialistische architectuur, gemaakt van steriele betonnen constructies zonder gevoel. Door deze afwezigheid van kunst werd hij een nog grotere bewonderaar van vooral de 17e, 18e eeuw, waar hij alle ornamenten en prachtige artistieke vaardigheid van de grootste meesters van die tijd ontdekte. Dit is hoe zijn inspiratie en passie voor kunst werd geboren. Deze vormen brengt hij terug in zijn designs. Dat maakt dat zijn eigentijdse designs prachtig weer zullen worden gegeven tijdens onze expositie tegen de achtergrond van het Oude Stadhuis van Goes.

Een kleine Nederlandse touch; Matic Veler heeft in 2019 een jaar lang stage in Nederland gelopen bij internationale designer Iris van Herpen.

Matic Veler maakt designs in leer welke door middel van lazer worden gesneden.

Photocredits Patrick van Katwijk

Nederland - Designer: Victor van Westering i.s.m. fashion illustrator Linda Zoon

Linda & Victor hebben het afgelopen in nauwe samenwerking een eigen label (studio Linda & Victor) ontwikkeld waar Linda Zoon unieke stoffen ontwerpt en Victor van Westering de creaties ontwerpt en maakt uit eigen studio en atelier in het hartje van Rotterdam. Victor ontwerpt avondjaponnen, bruidsjurken en theaterkostuums. Perfect op maat. Het resultaat is een uniek kledingstuk dat volledig op jouw lichaam is afgestemd. Zo past het ontwerp perfect bij de gelegenheid waarop je wilt stralen in die speciaal voor jouw ontworpen outfit. Linda is vooral bekend van haar illustraties. Deze maakt ze van celebs en royals binnen enkele uren nadat zij in hun outfits in het openbaar verschenen. Maar ook is Linda erg bedreven in het ontwerpen van speciale prints op stoffen.

Linda Zoon

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Koningin Maxima ontwierp Linda een speciale sjawl met daarin verwerkt 50 illustraties van haar outfits. Ze verwerkte details van het Koninklijk paleis in dit materiaal. Samen met Victor van Westering ontwierpen zij van deze stof een speciale 'Maxima's 50th anniversary dress'. Deze jurk mag natuurlijk niet op onze expositie ontbreken. Want hierin worden fashion & art verweven met een Europese touch. De internationale pers heeft hier veel aandacht aan gegeven.

Christian Lagerwaard

Frankrijk - Designer: Christian Lagerwaard

De in Duitsland geboren Christian Lagerwaard, groeide op in verschillende Europese steden. Op zijn 18de topte hij met de school voor economie om in 1983 een studie aan de modeschool te beginnen. Zijn eclectische mentaliteit en toewijding aan mode begon een zoektocht naar kennis, zowel artistiek als technisch. Het resultaat was zijn eerste show tijdens Paris Fashion Week in oktober 2000. Een paar maanden later benoemde Hare Majesteit Koningin Beatrix de ontwerper om de eerste jonge designerer te worden die voor de komende jaren creaties ontwierp voor de verdere generatie van het Huis van Oranje. Naast het werken voor zijn eigen couture merk doceerde en ondersteunde hij modestudenten in Eindhoven, Parijs en Londen tijdens speciale projecten zoals 'Couture in Orbit' geïnitieerd door ESA (European Space Agency) .

Christian Lagerwaard

De ontwerpen van Christian Lagerwaard, die hij jaarlijks laat zien tijdens Paris Haute Couture Week zijn, vrouwelijk, van hoogwaardige kwaliteit, gemaakt met de meest luxueuze materialen en met oog voor zeer bijzondere details. Januari 2014 Christian toonde zijn collectie tijdens Berlin Fashion Week en sinds januari 2015 presenteert Christian zijn collecties tijdens Paris Haute Couture week buiten de kalender om.

Christian Lagerwaard is een levend eerbetoon aan mode en couture!

Mart Visser portret

Nederland - Designer: Mart Visser

Couturier Mart Visser (geboren te Sleeuwijk in 1968) heeft in de afgelopen achtentwintig jaar een helder en herkenbaar signatuur gecreëerd. Nadat hij in ‘92 afstudeerde aan de gerenommeerde Charles Montaigne modeopleiding, volgde hij een post-academische  masterclass aan het Saga International Design Centre. Aansluitend werkte hij enige tijd in New York, maar keerde uiteindelijk terug naar Nederland om zijn grote droom - een succesvol couturier worden - bewaarheid te zien worden. Mart slaagde erin Haute Couture te voorzien van een modern jasje, zonder daarbij de sophisticated look te verliezen. Zijn stijl - immer uitgevoerd in de mooiste stoffen - is expressief, karakteristiek, tijdloos en bovenal zeer vrouwelijk. Naast Haute Couture bekwaamde Mart zich ook op het gebied van prêt-à-porter collecties en bedrijfskleding (hij kleedt onder meer de KLM). Sinds enige jaren is Mart daarnaast een spraakmakend en productief beeldend kunstenaar wiens werk wordt geëxposeerd tijdens internationale tentoonstellingen.

Mart Visser designs

Mart heeft een indrukwekkend oeuvre binnen Nederland opgebouwd. Hij gaf Haute Couture een jongere uitstraling en een modern en spraakmakend gezicht. Samen met zijn team heeft Mart de merknaam en daarmee zijn bedrijf uitgebouwd tot een gewaardeerd couturehuis met een kenmerkend handschrift en een zorgvuldige kwaliteitswaarborg.

Wars van trends volgt hij zijn eigen vrouwbeeld en geeft daar op bijzondere wijze vorm aan. Voortdurend wisselende inspiratiebronnen geven elke collectie een eigen uniek gezicht. Met zijn voorliefde voor tijdloze elegantie plaatst de couturier elke vrouw op een voetstuk.

Mart Visser combineert zijn kenmerkende signatuur steevast met de keuze voor de hoogst denkbare kwaliteit en aandacht  voor ultiem draagcomfort. Klassiek vakmanschap, een perfecte pasvorm, een uitgelezen materiaalkeuze en professionele vervaardiging zijn daarbij de norm.

YSL

 

Frankrijk - Designer: Yves Saint Laurent

Toen hij zeventien was verliet Yves Saint Laurent het ouderlijk huis om voor de ontwerper Christian Dior te gaan werken. Toen Dior in 1957 stierf, kreeg Saint Laurent op 21-jarige leeftijd de leiding over het toen slecht lopende modehuis Dior. De ontwerpen van Saint Laurent waren zo vernieuwend, dat ze tot grote successen leidden. Zo bijvoorbeeld de trapeziumjurk uit 1958, die ruim viel om de taille in plaats van deze in te snoeren. Saint Laurent gebruikte zowel fel lichte, als donkere kleuren, al ontwierp hij eenmalig ook een collectie waarvan alle kledingstukken zwart waren. Anno 2021 is Yves Saint Laurent als merk zijn eigen naam ontstegen. Maar zijn couture items mogen zeker niet worden vergeten hierbij natuurlijk.

YSL label

Frankrijk - Designer: Yves Saint Laurent

Voor onze expositie hebben we een couture outfit weten te bemachtigen uit de privé collectie van de wereldberoemde Franse actrice Catherine Deneuve.  Toen Deneuve een jurk nodig had voor een evenement met de Britse koningin, vroeg ze haar toenmalige echtgenoot David Bailey om raad. ‘Hij raadde haar aan om Yves Saint Laurent te contacteren. Er was een jurk uit het vorige seizoen die zij wilde. Ze trok dus naar Yves met een krantenknipsel van die jurk.’ Het beeld van de jonge, schuchtere Deneuve die aanbelt bij de al even jonge en schuchtere Yves Saint Laurent, met stukje krant in de hand, moet vertederend naïef zijn geweest. Maar werd het begin van een levenslange vriendschap tussen de twee. Catherine had meer dan 300 (couture) designs van de hand van Yves Saint Laurent in haar bezit. Een van deze pronkstukken zal van dichtbij te bewonderen zijn tijdens onze expositie. 

 

MC

Nederland - Designer: Monique Collignon

Monique Collignon studeerde af in 1983 van de mode academie Marja van Riel, Rotterdam. Hierna werd zij werkzaam als ontwerpster voor verschillende bedrijven, waarvoor ze kinder-, heren-, dameskleding en veel sportkleding ontwierp en gaf ze les in het vak ‘ontwerpen’. In 1990 opende ze haar eigen winkel in Leiden en zeven jaar later verhuisde ze naar de van Baerlestraat, Amsterdam en presenteerde ze haar eerste haute couture collectie. Sindsdien heeft ze haar eigen modemerk. Mode ontwerpen, design in het algemeen is altijd de grootste passie van Monique Collignon geweest. In 2010 en 2012 werd haar harde werken beloond met respectievelijk de Dutch Designer of the Year Award en de Best Foreign Designer Award in Duitsland. Voor haar ontwerpen voor het Prinses Máxima Centrum ontving zij in 2018 de Corporate Fashion Award.

Onlangs was er de expositie FashionArt 2020-2021 in de Beurs van Berlage en bracht zij het salontafelboek dezelfde naam uit. Zij kwam op dit idee tijdens de Covid-19 periode. In dit project bracht ze bevriende BN'ers samen met bekende fotografen en stylisten met wie zij allen een band heeft, die geheel de vrije hand kregen met de opdracht ‘out of the box’ te denken en fashion art foto’s te maken in de couture stukken van Monique.

Monique Collignon

Monique Collignon is binnen haar eigen modemerk de creatief directeur. Dit houdt in dat zij als hoofdtaak het ontwerpen van de collecties heeft en daarnaast verantwoordelijk is voor alles wat daarbij komt kijken. Te denken valt aan het verder uitwerken van de ontwerpen, kiezen van de juiste kleuren en stoffen et cetera. Ook is zij het brein achter de vormgeving en styling van de modeshows. 
Het modemerk produceert voornamelijk haute couture en prêt-à-porter collecties, onder de naam ‘PURE’ . Daarnaast ontwerpt Monique Collignon tevens bedrijfskleding, waaronder bijvoorbeeld voor Wagenborg Passagiersdiensten, Holland Casino en het Prinses Máxima Centrum, Hannah Skin Improvement.

Monique heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en werkt o.a met stoffen uit gerecycled plastic, Rpet. Dit zijn ecologisch verantwoorde stoffen die worden geproduceerd uit gerecyclede PET-flessen. Hierdoor zijn de stoffen duurzamer dan bijvoorbeeld katoen, ook doordat er bij de productie minder energie en water aan te pas komt. Zij is een veel gevraagd spreker, niet alleen over haar mode, creativiteit en inspiratie maar juist ook over haar mening en kennis over duurzaamheid in de mode.

 

Jan Jansen

Nederland - Designer: Jan Jansen

Al meer dan 60 jaar is Jan Jansen een meester in kleurrijk, extravagant en grensverleggend schoendesign. Jan verwierf wereldfaam met zijn eigenzinnige werkwijze en technische constructies die de zwaartekracht uitdagen, zoals de 'zwevende hiel'. Zijn werk wordt gezien als een inspiratiebron voor generaties ontwerpers na hem. Zijn eerste design in rotan – geïnspireerd op een rotan stoel waar hij op zat in Frankrijk – werd als foutief beschreven op een internationale schoenenbeurs, maar werd jubelend ontvangen door het grote publiek.

Jan verkeert in de gelukkige omstandigheid dat er in Coronatijd een nieuwe distributeur is binnengekomen: de Hooijer-groep gaat het merk Jan Jansen opnieuw lanceren. De eerste collecties worden in het voorjaar van 2022 geleverd. We zijn zo trots om zijn buitensporige en unieke schoenontwerpen op onze expositie te mogen tonen.

 

Jan Jansen

De ontwerpen van Jansen worden vaak veelzijdig en vernieuwend genoemd. Hij beheerst ambachtelijke technieken en is creatief met kleur en materialen.Ook vallen vaak de woorden extravagant, origineel en geestig.

Zelf zegt Jansen zich niét bezig te houden met trends en marktwerking en maakt hij vooral wat hij zelf mooi vindt. En dát is absoluut te zien in zijn unieke designs.

De schoenen designs van Jan Jansen zijn een vorm van kunst. Niet voor niets noemt Vogue Italia hem liefkozend "the crazy shoe maker". Explosief kleurgebruik is kenmerkend voor elke schoen van zijn hand.

Begin 2021 kwamen zijn memoires uit in boekvorm onder de naam 'werken'. Het credo van Jan Jansen is; "Ik vind het fascinerend om nieuwe dingen te blijven doen die nog nooit iemand heeft gedaan."

Christian Dior

Christian Dior werd geboren op 21 januari 1905, in Granville Frankrijk. Hij interesseerde zich voor architectuur, en schetste in zijn vrije tijd onder meer kleding. Die ontwerpen werden zo goed bevonden dat hij ze verkocht aan couturehuizen en hij illustreerde de modebijlage van Le Figaro. Dit talent leidde ertoe dat hij in 1938 als ontwerper werd aangenomen bij Robert Piguet. In 1941 stapte hij over naar Lucien Lelong. Marcel Boussac, een textiel-tycoon, besloot vijf jaar later om Diors modehuis te financieren, en kocht een huis aan de Avenue Montaigne in Parijs, waar Dior nu nog altijd zijn thuisbasis heeft.

In 1947 lanceerde Dior zijn eerste collectie voor de lente/zomer, die al snel bekendstond als de 'New Look': uiterst smalle tailles met uitlopende rokken. Dior is door "La Chambre Syndicale de la Haute Couture" als haute couture modehuis erkend.

 

Dior knipsels Ger

De assistent van Dior, Yves Saint Laurent nam in 1957 het roer over en presenteerde in 1958 zijn eerste collectie, Trapeze. Maar hiervoor nog ontwierp Dior de witte couture cocktail dress die te zien zal zijn tijdens onze tentoonstelling.  John Galliano werd in 1997 aangesteld als artistiek directeur. Per seizoen creëerde hij twee collecties, een prêt-à-porterlijn en een couturecollectie. Sinds 2006 is daar ook de cruise-lijn bij gekomen. Op 1 maart 2011 werd Galliano ontslagen naar aanleiding van antisemitische uitspraken. John Galliano's opvolger is Raf Simons. Simons verliet het bedrijf Dior in november 2015.

Logo HMDB

Samenwerking - Historisch Museum de Bevelanden

Ook in Historisch Museum de Bevelanden zijn tijdens 'Fashion & Art around Europe' creaties van Edwin Oudshoorn te bewonderen. Hij heeft technieken uit de streekdracht gebruikt ter inspiratie van deze jurken. Het museum biedt in een vaste expositie een overzicht van de streekdrachten van alle Zeeuwse eilanden/streken. U kunt beide bij ons komen bekijken. Combineert u uw bezoek aan de expositie 'Fashion & Art around Europe' met een museum bezoek, dan kunt u het museum bezoeken voor €7,50 (in plaats van €10,00). Op vertoon van uw entreekaart voor 'Fashion & Art around Europe'  in het oude Stadhuis, kunt u deze korting verkrijgen aan de kassa van het museum.

Voor actuele openingstijden van het museum kijkt u voor vertrek op www.hmdb.nl

 

Sjaak Hullekes met nieuwe damast voor nieuw hemdrok

Samenwerking - Zeeuws Museum

Zeeuws Museum -  Film re_USED re_SATIN

In de streekdrachtcollectie van het Zeeuws Museum zijn de internationaal geweven damasten stoffen van de 19e eeuwse hemdrokken een kleurrijke bijzonderheid. Niet eerder werden zij op grote schaal, in samenwerking met Norwich-textiel expert Michael Nix en vormgevers, onderzocht op herkomst, weefbindingen, kleurgebruik, productie en distributie.

Textielontwerper en -onderzoeker Remi Veldhoven en modeontwerper Sjaak Hullekes bieden inzicht in en bewustwording van hedendaagse duurzame ontwerp- en productiemethodes en vergelijken het met die van eeuwen daarvoor.

In samenwerking met textielbedrijven als Wolkat (Tilburg) en EE Exclusives - Van Engelen & Evers (Heeze) presenteert het Zeeuws Museum een kijkje in de totstandkoming van een nieuw jasje van damast. De film (duur 13 min) die getoond wordt op Fashion & Art Goes, was eerder te zien op de Dutch Design Week 2020. Een en ander resulteert in een tentoonstelling die 26 november in het Zeeuws Museum in Middelburg opent.  U bent van harte welkom!

fashion expo Zeeland

Ben je van plan onze expositie te bezoeken met je schoolklas, senioren serviceflat, buurtclub of vereniging... informeer dan naar onze groepsarrangementen via info@goesmarketing.nl 

 

Deze expositie i.s.m. DC Models 

Poppen

Expositie van 25 september t/m 30 oktober 2021

De expositie is geopend dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en koopzondag 26-9 van 13.00 tot 16.00 uur (maandagen gesloten). Kaarten zijn te koop via Eventbrite.

De huisregels van de expositie kunt u hier vinden.

Yves Saint Laurent filmavond

Parijs, januari 1958. De 21-jarige Yves Saint Laurent wordt aangeduid als opvolger van Christian Dior en stelt zijn eerste collectie voor. Op diezelfde succesvolle dag ontmoet hij Pierre Bergé, meester in het vak, die de liefde van zijn leven en zijn zakenpartner wordt. Beiden zullen elkaar nooit verlaten. Drie jaar later richten ze het bedrijf Yves Saint Laurent op, inmiddels uitgegroeid tot een van de beroemdste merken in de luxe modewereld.

Regisseur Lespert pakt visueel flink uit, en maakte de film met medewerking van Pierre Bergé, 50 jaar lang de liefdespartner van Yves Saint Laurent.

Bij aankoop van uw ticket aan de avondkassa krijgt u op vertoon van uw expoticket € 1,50 euro korting op de toegangsprijs. Deze korting is niet geldig met voorverkooptickets.
Donderdag 7 Oktober - 20.00 uur - filmhuis podium 't Beest 

 

Lees meer
Overnachten

Overnachten in Goes en omstreken

Uw bezoek aan de expositie combineren met een (lang) weekend of (mid)weekje in Goes? Dat kan!
In en rondom Goes bevinden zich vele mooie verblijfsaccommodaties.

Lees meer

Route en parkeermogelijkheden

Goes is centraal gelegen in Zeeland, vanuit Goes ben je zo in Rotterdam, Breda, Antwerpen, Gent of aan het strand. Goes is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, bijvoorbeeld met de trein. Station Goes ligt op de spoorroute Amsterdam - Roosendaal - Vlissingen, met elk half uur een trein in beide richtingen. Je vindt het station aan het Stationspark. Vanaf het station loop je in vijf minuten naar de binnenstad. meer info 

Lees meer

Fashion & Art

In preparation for the theme year ‘Goes Europa’ in 2022, the Fashion & Art around Europe exhibition will be organized in Goes, Zeeland. The exhibition takes place from the 25th of September until the 30th of October, 2021. The goal of the exhibition is to highlight the diversity of fashion in Europe. Many different cultures, all with unique traditions and habits, coexist on the European continent. This makes the values of diversity, harmony and integrity more important than ever. Every European country is known for their own vision on fashion; dressing casual is what most Dutch people prefer, whilst the French prefer to dress more feminine and elegant. The global popularity of social media and webshops do contribute to fashion becoming more universal, since many people buy the same clothes from the same (online) fashion brands. By exhibiting selected pieces from different European designers, both differences and similarities in fashion are shown in the Fashion & Art around Europe exhibition.

The exhibition is wheelchair accessible. A mobile stairlift can be used. 

For an impression of the exhibition, you can watch this videoclip

Lees meer